Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk: `Schaf terrasvergunning gewoon af'

24 juni 2009 | nieuwsbericht | Vermindering Regeldruk

In de Algemeene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen gemeenten bepalingen opnemen over openingstijden, veiligheidseisen, afmetingen en voorwerpen op het terras om de veiligheid en openbare orde te garanderen.

'De terrasvergunning waarin dat nu wordt geregeld kan dus gewoon worden afgeschaft,' zei staatssecretaris Heemskerk dinsdag 23 juni 2009 tijdens een werkbezoek in Amsterdam.

De bepalingen in de APV moeten helder zijn en geen wirwar van onnodige en omslachtige regels rond terrassen, zoals in sommige gemeenten, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn.

Deregulering

Heemskerk -samen met staatssecretaris De Jager- in het Kabinet verantwoordelijk voor een merkbare vermindering van regeldruk voor bedrijven wees bij zijn pleidooi op een brief die zo'n 180 gemeenten deze week ontvangen. In de brief, uit naam van wethouder deregulering Van Domburg van Zoetermeer (regionale ambassadeur*) wordt beschreven hoe Zoetermeer de terrasvergunning succesvol heeft afgeschaft voor ondernemers en hoe andere gemeenten dit ook eenvoudig kunnen doen.

Overbodig

'Naast de regeldruk rond terrassen kan voor horecaondernemers in het algemeen de regeldruk ook nog verder worden verminderd. Zo kan ook de horeca- exploitatievergunning door gemeenten worden afgeschaft. Deze vergunning is grotendeels overbodig en zou alleen nog selectief moeten worden ingezet, bij risicovolle horeca. Zoetermeer en Haarlem hebben deze vergunning al succesvol afgeschaft,', aldus Heemskerk.

Ontheffing per sms

Heemskerk prijst de gemeente Amsterdam, omdat zij de mogelijkheid hebben geïntroduceerd om met één aanvraagformulier op internet de verschillende vergunningen voor een horecagelegenheid aan te vragen. Daarmee loopt Amsterdam, samen met Den Haag, Nijmegen en Gulpen Wittem, voorop. 'Dit zouden meer gemeenten moeten doen,' aldus Heemskerk. Ook riep hij gemeenten op het voorbeeld van Rotterdam te volgen om ondernemers de mogelijkheid te geven om 10 keer per jaar via een sms een ontheffing voor sluitingstijden aan te kunnen vragen.

Meer informatie:

*