Stadsdeel Amsterdam Centrum


Dodelijk ongeval Marnixplein

24 juni 2009

Afgelopen vrijdag 19 juni 2009 heeft om half negen s morgens een afschuwelijk ongeluk plaatsgevonden op het Marnixplein. De 12 jarige Boris Kouwen is daarbij om het leven gekomen. Een vrachtwagen die in dezelfde richting reed heeft het slachtoffer overreden. Beiden kwamen vanaf de Zaagpoortbrug en wilden linksaf de Marnixstraat in. Omstanders hebben het verschrikkelijke ongeluk zien gebeuren en medewerkers van het Marnixbad hebben eerste hulp verleend. Het ongeluk heeft veel emoties teweeg gebracht in de buurt.

Hieronder leest u over de maatregelen en acties die het dagelijks bestuur naar aanleiding van het ongeluk treft. Deze informatie is ook via een bewonersbrief verspreid aan omwonenden van het Marnixplein.

Met ingang van dinsdag 23 juni 2009 zijn verkeersregelaars ingezet. Deze verkeersregelaars zullen tijdens de schoolspits met name de fietsersstromen begeleiden. Ze zijn aanwezig tot het einde van het schooljaar 2008/2009 en als dit nodig is - ook bij de start van het schooljaar 2009/2010. Komende zomer zal het stadsdeel met de scholen overleggen of een systeem van klaar-overs en/of fietsbegeleiders kan worden opgezet.

Buurtbewoners hebben op 23 juni een voetgangersoversteekplaats op de kruising geschilderd. Het door de buurt aangebrachte zebrapad is niet onveilig en wordt voorlopig niet weggehaald, maar ondersteund met verkeersborden. Het stadsdeel laat het zebrapad wel overschilderen met water- en vuilbestendige verf.

Stadsdeel Centrum volgt het Protocol afhandeling verkeersongevallen met zwaar letsel of dodelijke afloop van de gemeente Amsterdam. Als eerste moet daarvoor het rapport met de bevindingen van de verkeerspolitie worden afgewacht. Dit rapport wordt 26 juni 2009 verwacht en op verzoek van het stadsdeel zo snel mogelijk besproken met de Centrale Verkeerscommissie (CVC). De CVC zal zonodig een quick scan ter plaatse uitvoeren. Mogelijk komen hier aanbevelingen uit naar voren om vooruitlopend op de herinrichting van de Marnixstraat op de kruising al deze zomer maatregelen uit te voeren.

In de brief van het dagelijks bestuur aan de stadsdeelraad leest u naast bovenstaande informatie, ook informatie over de stand van zaken van het herinrichtingsproject Marnixstraat.

Meer informatie
Bewonersbrief
Brief van het dagelijks bestuur aan de stadsdeelraad Projectpagina Marnixstraat