Rechtbank Leeuwarden


Ontslag medewerker Friesland Bank geweigerd

De kantonrechter heeft het verzoek van de Friesland Bank om de arbeidsovereenkomst met één van haar medewerkers te ontbinden, afgewezen.

Volgens de Friesland Bank heeft de werknemer welbewust het risico genomen om zijn baan kwijt te raken toen hij eind 2007 werkzaamheden op projectbasis is gaan doen. Toen dit tijdelijke werk op 1 april 2009 stopte, was er voor hem geen ander werk en heeft de Friesland Bank de rechter gevraagd het contract te ontbinden.

De kantonrechter oordeelt dat niet gebleken is dat de werknemer heeft kunnen en moeten begrijpen dat hij door aanvaarding van een functie op projectbasis zijn vaste aanstelling in de waagschaal stelde. De werknemer was en bleef in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat door de Friesland Bank schriftelijk is vastgelegd dat aan de werknemer geen toezeggingen konden worden gedaan over het vervolgtraject, moet begrepen worden in de context waarin de besprekingen over de tijdelijke functie hebben plaatsgevonden: de Friesland Bank was toen volop bezig met het samenwerkingsverbanden en/of overnames.

De periode na 1 april 2009 is naar het oordeel van de kantonrechter
-gelet op het dienstverband van bijna achttien jaar- te kort om nu al te kunnen concluderen dat van de Friesland Bank geen verdere inspanningen meer gevergd kunnen worden om haar werknemer aan ander werk te helpen, hetzij binnen het bedrijf, hetzij daarbuiten. De situatie waarin de werknemer is komen te verkeren, kan volgens de kantonrechter ook niet los worden gezien van de omvangrijke reorganisatie (reductie met 250 arbeidsplaatsen) die de Friesland Bank inmiddels doorvoert en waarvoor een sociaal plan is afgesloten met de vakbonden. Omdat geen sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en evenmin is aangetoond dat de werknemer geen reële kans heeft om als herplaatsingskandidaat aan de slag te blijven bij de Friesland Bank, heeft de kantonrechter het ontbindingsverzoek afgewezen

LJ Nummer

BI9723

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 24 juni 2009 Naar boven