Provincie Utrecht

Provincie investeert EUR 32,5 miljoen in binnenstedelijk bouwen

24-6-2009 -

De provincie ondersteunt 54 (woningbouw)projecten in 24 Utrechtse gemeenten voor in totaal EUR32,5 miljoen. Het geld uit het fonds Stedelijk bouwen en wonen is bestemd voor binnenstedelijke woningbouw en leefbaarheid. Met de bijdrage van de provincie worden projecten sneller gerealiseerd, de kwaliteit van de leefomgeving verhoogd en wordt er gebouwd voor doelgroepen die een achterstand op de woningmarkt hebben. Er waren 113 aanvragen ingediend voor in totaal EUR87,5 miljoen. Eind 2008 al verstrekte de provincie al EUR27,5 miljoen uit het fonds.

Knelpunten oplossen
Het geld van de provincie is bedoeld om knelpunten op te lossen en woningbouwprojecten daardoor versneld te realiseren. Zoals bijvoorbeeld het project op het terrein van de voormalige Cereol-fabriek in Utrecht. Dit rijksmonument brandde enkele jaren geleden uit en moest worden gerestaureerd. Dit zorgde voor extra kosten en vertraging. De provincie steunt dit project van 204 woningen met EUR1.020.000. In Amersfoort leverde de kosten voor parkeervoorzieningen problemen op in project Hogewegzone. De provincie steunt dit project met EUR3.500.000. Na de sloop van 160 woningen worden er 860 nieuwe gebouwd in combinatie met sportvoorzieningen.

Leefbaarheid
Het Fonds stedelijk bouwen en wonen is ook bestemd voor de verbetering van de leefbaarheid. In Maarssenbroek geeft de gemeente Maarssen een flinke impuls aan de kwaliteit van de leefomgeving door de sanering van twee lokaties. Er komen 40 starterswoningen en een multifunctioneel centrum op de plaats van een sportcomplex. Op de tweede lokatie worden 33 seniorenwoningen en een plein gerealiseerd op de plaats van een bibliotheek Een overzicht van alle gesubsidieerde projecten vindt u op www.provincie-utrecht.nl/wonen.

Veel variatie: van kantoortransformatie tot starterswoningen Gedeputeerden De Jong en Krol van wonen, stedelijk vernieuwing en ruimtelijke ontwikkeling zijn blij met de grote belangstelling voor binnenstedelijk bouwen: "Vrijwel elke gemeente heeft aanvragen ingediend, waarvan er veel van goede kwaliteit zijn. Er is ook sprake van grote variatie tussen de projecten: van transformatie van kantoren naar woningen, grootschalige herstructurering van dorpskernen en stadscentra, tot appartementen voor starters en kleinschalige woonvormen voor dementerenden," aldus De Jong. "Voor de 54 gehonoreerde projecten kan de provincie met haar bijdrage echt een verschil maken."

Buitengebied sparen
Binnenstedelijke woningbouwprojecten zijn complexer dan bouwen in het buitengebied. Door de huidige financiële crisis staan dergelijke projecten nog meer onder druk. De provincie wil met haar financiële steun voorkomen dat projecten uitvallen of vertragen, zodat we zoveel mogelijk woningen binnen de bebouwde kom kunnen realiseren. Op deze manier sparen we het groen in de provincie.
Als aanvulling op het Fonds stedelijk bouwen en wonen zijn nu voor EUR 20 miljoen zachte leningen beschikbaar voor projecten die dreigen uit te vallen.

EUR 15 miljoen voor herontwikkeling stads- en dorpskernen door het uitplaatsen van bedrijven.
In aanvulling hierop stimuleert de provincie binnenstedelijk bouwen door uitplaatsing van bedrijven uit stads- en dorpskernen mogelijk te maken met een budget van EUR 15 miljoen. Door verplaatsing uit deze kernen is herontwikkeling tot woningbouw of lichtere bedrijvigheid mogelijk. Vanwege de vertrouwelijkheid van onderhandelingen met de betrokken gemeenten en bedrijven worden de gemeenten die een projectaanvraag hebben ingediend binnenkort afzonderlijk geïnformeerd over de verdeling van het budget van EUR 15 miljoen.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 2122