Gemeente Breda

Samen aan de slag; bouwen aan cultureel diversiteitbeleid Breda 20092013

Deze nota is eigenlijk al in uitvoering voordat hij geschreven is, aldus een vertegenwoordiger van de Bouwgroep Diversiteit. De nota Samen aan de slag; bouwen aan cultureel diversiteitbeleid Breda 20092013 is mede gebouwd door de deelnemers aan stadsgesprekken en de leden van de Bouwgroep. De Bouwgroep bestaat uit betrokken burgers, vertegenwoordigers van organisaties en medewerkers van de Gemeente Breda.

Door een open dialoog te voeren zijn alle betrokken partijen er de afgelopen periode in geslaagd tot een breed gedragen, interactieve beleidsnota over diversiteit te komen. Op weg naar deze nota is gewerkt op een waarderende manier, die onder meer uitgaat van elkaar stimuleren, samenwerken en verantwoordelijkheid delen. Stadsgesprekken, die in 2008 en in 2009 zijn gehouden, hebben Bredanaars met verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden en professionals uit diverse disciplines samengebracht. Het college heeft de nota deze week vastgesteld.

Het bevat onder andere 15 initiatieven/projectvoorstellen van vooral allochtone organisaties. Een aantal initiatieven op het gebied van onderwijs, werk en sociale integratie is al in uitvoering of staat in de steigers. Het initiatief Zolang je leeft, kun je leren is een goed voorbeeld van een project dat tot gesprekken zijn heeft geleid tussen ouderen en jongeren over het leven van toen en nu. Ook op het gebied van sport zijn en worden activiteiten georganiseerd, zoals de zogenaamde sportmarkten.
Er zijn meer initiatieven die de komende maanden verder worden uitgewerkt. De initiatiefnemers krijgen daarbij ondersteuning van maatschappelijke organisaties als Surplus Welzijn. Het streven is om vóór 1 januari 2010 tot besluitvorming te komen over alle ingediende projectvoorstellen.

Alle burgers
Belangrijk uitgangspunt in de nota Diversiteit is dat de reguliere maatschappelijke organisaties toegankelijk zijn voor alle burgers van Breda, autochtoon en allochtoon. Daarom kijkt de gemeente samen met allochtone organisaties hoe deze toegankelijkheid te verbeteren is. Zij staan immers dicht bij de allochtone gemeenschap, kennen de cultuur en kunnen allochtone Bredanaars stimuleren te participeren in de samenleving. Voor het slagen van het diversiteitbeleid is het ook van belang dat allochtonen zitting krijgen in besturen van bijvoorbeeld sportverenigingen en wijk- en buurtorganisaties. Daarom wordt de nota Diversiteit besproken met onder andere de wijk- en dorpsraden.

Ook de gemeente zelf gaat, wat de personele samenstelling betreft, meer een afspiegeling vormen van de Bredase samenleving. Er is een initiatief om te komen tot een diverser personeelsbestand. Dit streven is geformuleerd in de strategische HRM-agenda.

Voor het diversiteitbeleid is voor 2009 en 2010 is een budget beschikbaar van 392.000. De Bouwgroep zal de gesprekken met allochtone burgers en organisaties volgens de methodiek Waarderend vernieuwen (stadsgesprekken) voortzetten. Zo staat nog deze zomer een stadsgesprek gepland met allochtone jongeren.
De raadscommissie Mens en Maatschappij behandelt op 1 juli de nota waarna het in de gemeenteraad van 16 juli aan de orde komt.

Breda, 24 juni 2009

Diversiteit Samen aan de Slag Diversiteit samen aan de slag, bijlagen