Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Verbetering doorstroming A10

24 juni 2009
Weggebruikers die regelmatig op de A10 rijden, hebben ze ongetwijfeld al gezien: toeritdoseerlichten die op de meeste opritten naar de A10 staan. Deze doseerlichten werken nog niet, maar daar komt verandering in.

Verbeteren doorstroming A10

toerit-naar-ring Van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 juni 2009 en indien nodig op vrijdag 26 juni worden de toeritdoseerlichten op de S108, S109 en S110 van de buitenring A10 getest. De doseerlichten gaan op deze dagen alleen aan als er op de A10 file ontstaat. Dit is een nieuwe verkeerssituatie voor de weggebruiker, die hieraan wellicht moet wennen. In augustus worden de eerste doseerlichten definitief in gebruik genomen op de toeritten van de A10 Noord. Daarna volgen de andere delen van de A10. De verwachting is dat in september alle doseerlichten werken.

Tijdens de testfase is er een verkeersteam van gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat aanwezig bij de toeritdoseerlichten. Dit team bekijkt of alles goed functioneert en grijpt in als dit nodig is. Bijvoorbeeld als een doseerlicht op rood blijft staan, terwijl er geen file op de A10 staat.

Creatieve en slimme maatregelen

De toeritdoseerlichten zijn onderdeel van een initiatief om de doorstroming op de A10 te verbeteren met creatieve en slimme maatregelen. De doseerlichten laten het verkeer gedoseerd op de A10 toe. Hierdoor voegt het verkeer gelijkmatiger in. Het kan voorkomen dat een weggebruiker even op het groene licht moet wachten, maar daarna kan hij op de A10 beter doorrijden en wordt de reistijd gemiddeld genomen korter.

Verbetering reistijd

Naast de toeritdoseerlichten zijn er nog andere maatregelen:

Actuele reisinformatie

De weggebruiker krijgt actuele reistijdinformatie via dynamische informatiepanelen in de berm. Als een bepaalde route erg druk is, dan geeft het informatiepaneel verschillende routes aan. Bijvoorbeeld via welke route een weggebruiker het snelst naar het centrum van Amsterdam rijdt. De informatiepanelen staan zowel langs de A10 als langs enkele wegen in Amsterdam zoals bij de S100.

Andere instelling verkeerslichten

Om te zorgen dat op de Amsterdamse wegen richting de A10 de gebruikelijke `file' niet langer wordt en de kruispunten niet geblokkeerd raken, zijn de verkeerslichten op die kruispunten gekoppeld aan de toeritdoseerlichten. Wanneer vóór het doseerlicht de rij auto's te lang wordt, gaat het doseerlicht automatisch uit. Lussen in het wegdek verzamelen deze gegevens. Voor het openbaar vervoer zijn extra maatregelen getroffen. Zij hoeft niet voor het toeritdoseerlicht te stoppen. Dat geldt ook voor het doorgaand verkeer in andere richtingen dan de A10. Dit is afgesproken tussen de partijen: provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat.

Aanpassing van rijstroken

Op enkele locaties in Amsterdam, zoals de Gooiseweg, Henk Sneevlietweg en de Verlengde Stellingweg is de indeling van de rijbaan veranderd. Ook zijn rijstroken voor de verkeerslichten verlengd.

verkeer-goed-doorstromend Het pakket aan maatregelen speelt in op de actuele verkeerssituatie. Zodra er bijvoorbeeld op de A10 files ontstaan én een belangrijke weg - zoals de S102 of S114 - naar het centrum volloopt, krijgt de weggebruiker automatisch informatie over een andere, snellere route. De verkeerslichten op die alternatieve route geven dan méér groen licht zodat het verkeer beter kan doorrijden. Tegelijk wordt het verkeer naar de A10 één voor één via toeritdoseerlichten toegelaten op de A10. Zo wordt de drukte gespreid en wordt de doorstroming bevorderd. Daardoor neemt per saldo de reistijd voor de meeste weggebruikers af.

Primeur voor Nederland

Deze maatregelen worden de komende maanden verder uitgevoerd door provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat. De koppeling tussen de doseer- en verkeerslichten is uniek én komt in deze omvang in nog geen enkel ander Europees land voor.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u (gratis) bellen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.