Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA sluit aan bij Europese Vrije Alliantie in het Europees parlement (24/06/09)

De N-VA kiest er nadrukkelijk voor om de groep van regionalistische en volksnationalistische verkozenen in het Europees Parlement te versterken en zet alzo het pionierswerk van de VU verder in Europa. Samen met partners uit onder andere Schotland, Wales, Catalonië, Gallicië en Corsica wil de N-VA een duidelijke stem en gezicht geven aan volkeren in Europa die (nog) geen staat hebben.

Na enkele jaren krijgt Vlaanderen met Frieda Brepoels dus opnieuw een vertegenwoordiger in de EVA-fractie: "De Volksunie was o.a. met Jaak Vandemeulebroucke jarenlang de drijvende kracht achter de EVA-groep in het Europees Parlement. Na het uiteenvallen van de VU was er sinds 2004 geen Vlaamse vertegenwoordiging meer in de EVA-groep. De N-VA kijkt ernaar uit de banden met de andere Europese (constitutionele) regios terug sterk aan te halen. Het is de ambitie van de N-VA om samen met hen te werken aan een Europa van de samenwerking en een Europa van de welvaart."

Tijdens de voorbije legislatuur zetelde de N-VA samen met voormalig kartelpartner CD&V bij de EVP-ED. Maar nu de N-VA op 7 juni zelfstandig naar de kiezer trok en ook haar Europees mandaat overtuigend kon bestendigen, trekt de partij opnieuw voluit de kaart van de EVA. Frieda Brepoels werd meteen verkozen tot vice-voorzitter van de EVA-groep.

De EVA heeft het protocol van samenwerking met de Groenen in het Europees parlement voor de derde keer op rij verlengd. Hierin worden de gemeenschappelijke principes voor samenwerking in één fractie bepaald, maar tegelijkertijd de interne procedures vastgelegd die een volledige autonomie garanderen op vlak van personeel, financieel en logistiek beleid.


* De andere leden van de EVA-fractie zijn: Jill Evans (Wales), Ian Hudgton (Schotland), Alyn Smith (Schotland), Oriol Junqueras (Catalonië), Francescu Alfonsi (Corsica) en Tatjana Zdanoka (Letland).

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu