Volker Wessels Stevin NV
Praatpalen 'op eigen benen'

24 juni 2009

Het heeft bijna iets nostalgisch. De praatpaal; voor wie wel eens panne heeft gehad, betekende het zeker in 'het pre-mobieltjestijdperk' de redder in nood. De 'vertrouwde' gele praatpalen langs de Nederlandse snelwegen zijn onlangs losgekoppeld van het kabelnetwerk. De traditionele kabel moet wijken voor een draadloze verbinding.

Officieel heet het praatpalennet Wegen Telecommunicatie Netwerk (WTN). Dit samenwerkingsverband van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en KPN dateert uit de jaren zeventig en groeide uit tot een netwerk van 3.200 praatpalen dat met 3.000 kilometer kabelnetwerk met veertien centrales was verbonden. De palen staan om de twee kilometer, zodat gedupeerden nooit verder dan een kilometer hoeven lopen.

Maar na het definitieve 'doorknippen' van de kabelverbindingen met de centrales en het verleden, gaan de praatpalen 'op eigen benen' verder. In 2007 is al gestart om alle traditionele praatpalen te vervangen door draadloze exemplaren. Alle palen zijn inmiddels van het oude kabelnetwerk gehaald. Het hele netwerk is ontmanteld, zo zijn alle centrales en kabelkasten verwijderd. De kabels die overigens wel in de grond blijven, zijn door KPN overgedragen aan Rijkswaterstaat.

VolkerWessels Telecom en haar voorlopers (VW NetWerk Bouw en KPN Netwerk Bouw, red.) hebben door de jaren heen verschillende werkzaamheden aan het netwerk uitgevoerd. Zo is de telecomspecialist van VolkerWessels nu verantwoordelijk voor het onderhoud van praatpalen. Dat onderhoud bestaat na de ontmanteling van het kabelnetwerk vooral nog uit het vervangen van defecte 'koppen' in de palen. De praatpaal geeft zelf met een signaal aan of en waar er monteurs in actie moeten komen. VolkerWessels Telecom neemt daarnaast schadegevallen met bijbehorende papierwinkel en reparaties voor haar rekening en het plaatsen van eventuele nieuwe praatpalen.