Ingezonden persbericht


Persbericht provincie Antwerpen

06/05/2009

Rampenmanagement voor burgemeesters

Gouverneur Cathy Berx organiseert opleiding rampenmanagement voor burgemeesters

----------
Aan alle burgemeesters van de provincie Antwerpen wordt de kans geboden om een tweedaagse opleiding rampenmanagement te volgen. De eerste sessie voor een twintigtal burgemeesters zal doorgaan op 24 juni en 3 juli 2009. Zowel deze als volgende opleidingen zullen plaatsvinden in het Provinciaal Instituut voor Brandweer en Ambulanciersopleiding (PIBA) in Ranst. De nadruk zal gelegd worden op de ondersteuning die burgemeesters kunnen krijgen van de verschillende hulpdiensten tijdens een ramp. Dit gebeurt aan de hand van enkele concrete praktijkvoorbeelden en -oefeningen.

Noodplanning is één van de kerntaken van een burgemeester. Tijdens een ramp in hun gemeente zijn zij verantwoordelijk voor zowel het beheer ervan als een vlotte terugkeer naar de normale situatie. Ook gouverneur Cathy Berx is belast met noodplanning, maar dan op het niveau van de provincie. Een goede leidraad bij de regelgeving en de praktische organisatie om een noodsituatie te beheren acht zij dan ook absoluut noodzakelijk voor alle burgemeesters.

In 2007 werd reeds een informatiesessie noodplanning georganiseerd voor alle burgemeesters, waarin voornamelijk de regelgeving -nieuw sinds 2006- toegelicht werd.

De tweedaagse opleiding is een verkorte versie van het postgraduaat rampenmanagement dat jaarlijks georganiseerd wordt door het PIBA in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen. De opleiding begint met een bespreking van de aansprakelijkheid en de verantwoordelijkheid van burgemeesters in verband met noodplanning. Daarna zullen alle disciplines -brandweer, medische, politie, civiele bescherming, defensie en communicatie- uitgebreid aan bod komen. Tijdens de tweede dag krijgen de burgemeesters de kans actief te participeren in enkele oefeningen om zo de theorie in de praktijk om te zetten.

De eerste tweedaagse opleiding zal zich vooral richten tot burgemeesters die bezig zijn aan hun eerste ambtstermijn om deze meer vertrouwd te maken met rampenmanagement. In het najaar zal eenzelfde opleiding doorgaan voor de overige burgemeesters.



Ingezonden persbericht