Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Dinsdag 23 juni 2009
PERSBERICHT

OPENING HOGE BORN
Presentatie van een unieke combinatie van zorg, landbouw en onderzoek

Woensdag 24 juni wordt zorglandgoed De Hoge Born in Wageningen geopend. Zorglandgoed De Hoge Born maakt deel uit van de Lievegoed Zorggroep. In samenwerking met Wageningen UR, Louis Bolk Instituut en Zideris vindt op De Hoge Born een unieke combinatie van zorg, landbouw én onderzoek plaats. De Hoge Born zal officieel geopend worden door het verrichten van een openingshandeling door leden van de Raden van Bestuur van Wageningen UR, Lievegoed Zorggroep en Zideris.

Landbouw en zorg
Gedurende het plenaire deel zal Bart-Jan Krouwel, lid van de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) en voormalig manager Corporate & Social Responsibility bij de Rabobank, uitleg geven over het op te richten landelijk platform Landbouw en Zorg en de professionaliseringsagenda voor de sector.

Onderzoek
Tijdens de middag zullen onderzoekers in diverse workshops hun onderzoek presenteren. Een van de onderzoeken gaat nader in op de effecten van het werk en de behandeling op de Hoge Born voor de cliënten. Onderzoekers van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut hebben een monitoringsinstrument ontwikkeld om het welbevinden en het dagelijks functioneren van cliënten gedurende hun verblijf op de Hoge Born te meten. Uit het onderzoek blijkt dat het monitoringsinstrument goed aansluit bij de ontwikkeling van cliënten. De Hoge Born blijkt voor cliënten een plek te zijn 'waar je mag zijn wie je bent', waar 'je jezelf met je problemen leert accepteren' en 'zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelt'. Dit legt een basis voor hun verdere ontwikkeling. De resultaten van het onderzoek staan beschreven in de publicatie: 'De Hoge Born verbindt: kwaliteiten en effecten van zorgboerderij De Hoge Born'. Deze publicatie zal tijdens de opening van de Hoge Born worden gepresenteerd aan Aalt Dijkhuizen (Raad van Bestuur Wageningen UR), Hanno Niemeijer (Raad van Bestuur Lievegoed Zorggroep) en Hans Helgers (Raad van Bestuur Zideris).

Hoge Born
De Hoge Born is een therapeutische leef-werkgemeenschap waar mensen uit de psychiatrie zowel deeltijd als klinisch behandeling en begeleiding krijgen. Daarnaast ontvangen deelnemers met een verstandelijke beperking vanuit zorginstelling Zideris een zinvolle dagbesteding. Voor meer informatie over De Hoge Born zie www.dehogeborn.nl



Wageningen Universiteit en Researchcentrum