28 Vakcolleges trots op be noeming Economische Agenda

24/06/2009 07:30

Vakcollege

Amersfoort, 24 juni 2009- Deskundigen, wetenschappers en vele lezers van de Volkskrant benoemden het Vakcollege Techniek tot een van de succesvolle economische oplossingen.

Evenals de founding fathers, USG People en het Platform Bèta Techniek zijn de 28 scholen met een Vakcollege trots en vereerd met hun tweede plaats in de Economische agenda van de Volkskrant. Deskundigen uit de praktijk hebben gekeken naar oplossingen voor de belangrijkste economische vraagstukken van Nederland. De oprichting van Het Vakcollege behoort daar ook toe.

Het Vakcollege, een doorlopende leerlijn van 6 jaar in de Techniek naar een beroepskwalficatie. Ontstaan vanuit een groot tekort aan technisch geschoold personeel terwijl dit vak enorm aantrekkelijke arbeidsmarktperspectieven biedt. Er zijn veel gevarieerde banen en er heerst grote tevredenheid onder werknemers in de techniek. Met de drie beloften van Het Vakcollege Techniek, een aan de jongeren, namelijk je leert een mooi vak, je haalt je diploma's en de kans op een goeie baan, belooft het Vakcollege aan bedrijven en nieuwe generatie goed opgeleide vakmensen. Zo staan de scholen sterk en werken gezamenlijk aan de kwaliteit.

Het Vakcollege heeft duidelijke doelen. Talentontwikkeling, doorlopende leerroute en nauwere samenwerking onderwijs en bedrijfsleven. Er zijn kleinere klassen en worden jongeren individueel begeleid. Door de samenwerking tussen VMBO, MBO, bedrijfsleven en opleidingsbedrijven wordt het Vakonderwijs breed, praktisch en nog meer beroepsgericht gemaakt. Met het betrokken bedrijfsleven is het mogelijk om werkend te leren en stage te lopen. Zo krijgt Nederland talentvolle jongeren die als gekwalificeerd vakman/vrouw op niveau 2/3 afstuderen en bij deze bedrijven aan de slag kunnen.

Het Vakcollege biedt jongeren een mix van vakmanschap en doorstroomgerichte kennis. De leerlingen van de vakcolleges halen, dankzij het praktische karakter van hun opleiding, hoge cijfers bij vakken als Nederlands, engels, wiskunde en natuurkunde. Met deze onmisbare basiskennis zit het dus zonder meer goed. De Vakcolleges bieden leerlingen een opleiding naar vakmanschap of meewerkend voorman in de techniek.

Wie de moderne techniek met installaties, computertekenen en fabricage met robots kent moet meteen erkennen dat modern vakmanschap een mix is van hoofd en handen. Als je op deze wijze ook nog eens kunt opleiden ben je een Vakcollege.

Wilt u meer weten over het Vakcollege kijkt u dan op onze vernieuwde website www.hetvakcollege.nl

Het Vakcollege is een privaat publiek initiatief van Platform Beta Techniek, USG People, Hans de Boer (oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid), Hans Kamps (kroonlid SER, voorzitter ABU) en Koos Vos. NUON en Alliander dragen bij vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Werkmaatschappij Het Vakcollege onder leiding van Martin van Os verzorgt de service aan de scholen en bewaakt de kwaliteit.





https://www.hetvakcollege.nl