Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: TR 193
Datum: 23 juni 2009

Actieve begeleiding bij inpassing
schaalvergroting agrarische bedrijven

Gedeputeerde Staten onderschrijven het belang van een landschappelijk inrichtingsplan bij de schaalvergroting van een agrarisch bedrijf. Bovendien wil het college dat agrariërs actief worden ondersteund en begeleid bij hun plannen voor schaalvergroting. Het college van Gedeputeerde Staten heeft haar standpunt ingenomen over de ruimtelijke inpassing van de schaalvergroting in de landbouw in Fryslân. Het college reageert hiermee op aanbevelingen van het onderzoek 'De Nije pleats yn Fryslân', dat dit voorjaar aan het college is aangeboden. Gedeputeerde Hanst Konst: 'Met zo'n landschappelijk inrichtingsplan kun je maximaal rekening houden met de landschappelijke kwaliteiten in de omgeving van het bedrijf én de ontwikkelingswensen van het bedrijf. We leveren zo het maatwerk waar het Streekplan om vraagt.'

Vaak blijkt zonder veel extra kosten een betere landschappelijke inpassing mogelijk, bijvoorbeeld door een stal anders op een perceel te plaatsen, ander materiaalgebruik toe te passen, of door beplanting op de juiste plekken aan te brengen. Gedeputeerde Staten willen daarom dat tegelijk met het opstellen van een plan voor agrarische schaalvergroting ook een landschappelijk inrichtingsplan wordt gemaakt. Zo'n voorwaarde kan worden opgenomen in de provinciale ruimtelijke verordening op grond van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening.

Gedeputeerde Staten willen verder dat agrariërs actief worden ondersteund en begeleid bij hun plannen voor schaalvergroting via een loket. Door zo vroeg mogelijk met de agrariër om tafel te gaan zitten en vanuit verschillende disciplines naar een bouwplan te kijken, kan veel winst worden behaald. Het loket moet ook in staat zijn om eventuele knelpunten op te lossen en ondersteunen bij het nemen van procedurele stappen. Gemeenten blijven echter eerste aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de lokale afweging per plan. Wijziging van bevoegdheden is niet aan de orde. Konst: 'Via het loket willen we agrariërs gaan helpen met hun plannen. Naast het behouden van de ruimtelijke kwaliteiten van Fryslân willen ook dat agrarische bedrijven zich goed kunnen ontwikkelen. Een vitale en duurzame landbouw is immers ook van cruciaal belang voor behoud van het mooie boerenland waar Fryslân bekend om staat'.

In vervolg op het onderzoek 'De Nije Pleats yn Fryslân', naar de inpassing van agrarische schaalvergroting in Fryslân, wordt een pilot uitgevoerd om met betrokken partijen de vorm en organisatie van een loket voor agrarische schaalvergroting verder uit te werken en ervaring op te doen. Er worden regionale bijeenkomsten georganiseerd waarin met betrokken partijen (agrariërs, gemeenten, deskundigen) de nieuwe werkwijze wordt toegepast op concrete uitbreidings- en vernieuwingsplannen. Gedeputeerde Hans Konst: 'We willen maximaal draagvlak voor onze aanpak. Daarom willen we van onderop werken, en samen met boeren, gemeenten, en deskundigen de nieuwe werkwijze in de praktijk brengen'.

De provincie heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor landschappelijke inpassing van agrarische bedrijven die hun schaal en omvang willen vergroten. Aanleiding hiervoor waren vragen van Provinciale Staten en de landelijke discussie over agrarische megastallen en megabedrijven. Maar ook wilden Gedeputeerde Staten zelf weten met welke kansen, mogelijkheden en eventuele beperkingen deze agrarische bedrijven te maken krijgen. En wat dit kan betekenen voor de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten van Fryslân, die immers centraal staan in het Streekplan Fryslân 2007. De resultaten van het onderzoek 'De Nije Pleats yn Fryslân' bevatten aanbevelingen voor de landschappelijke inpassing van schaalvergroting van agrarische bedrijven. In de Notitie 'standpuntbepaling grootschalige landbouw in Fryslân, reageren Gedeputeerde Staten op deze aanbevelingen.

In het najaar van 2009 voeren Provinciale Staten een discussie over schaalvergroting in de landbouw. Het onderzoek 'De Nije Pleats yn Fryslân', de aanbevelingen daarin en de reactie van Gedeputeerde Staten daarop, en de eerste ervaringen van de pilot worden daarbij betrokken.


---- --