Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 24 juni 2009

Dijk wordt vrij van doorgaand verkeer

In het kader van verkeersoverlast en de aanpak van problemen rond prostitutie op de Achterdam heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de tijdelijke proefafsluiting van de Dijk om te zetten in een definitieve afsluiting. Metingen voor en tijdens de proef laten zien dat de afsluiting een gunstig effect heeft op de leefbaarheid op de Dijk. Wel dienen er in het gebied achter de Dijk aanvullende (verkeers)maatregelen te worden getroffen.

Tijdens de proefafsluiting is door de adviesbureaus DSP-groep en Goudappel en Coffeng onderzocht welke effecten de afsluiting heeft op het veiligheidsgevoel en het verkeer op de Dijk en het achtergelegen gebied. Zowel ondernemers als bewoners geven aan blij te zijn met de afsluiting; er is sprake van een rustiger beeld in de buurt, met name door de veranderde verkeerssituatie. Wel blijven er problemen met dubbel geparkeer-de taxi's en wachtende auto's met draaiende motoren. De gevoelens van onveiligheid, die het grootste zijn op de Dijk en de Achterdam, zijn tijdens de afsluiting niet veranderd.

Door de afsluiting van de Dijk is vooral voor bewoners van de Torenburg de verkeersdrukte aanzienlijk afgenomen. Bewoners het gebied Herenstraat/Kooltuin, Zijdam en Wagenweg ondervinden echter nog veel overlast van niet bestemmingsverkeer. In de nauwe straatjes is er ook veel nachtelijk verkeer dat voor lawaai zorgt en hebben bewoners last van foutparkeren.

Het college heeft, in navolging van de aanbevelingen van beide bureaus, besloten tot een aantal aanvullende maatregelen die het positieve effect van de afsluiting versterken. Het gaat om:
. Het creëren van een officiële taxistandplaats op de Kanaalkade. Dit past in de plannen voor de inrichting van de Kanaalkade.
. Strengere controle op overtreden van de verkeers- en parkeerregels, vooral in de avonduren.
. Het verrichten van een haalbaarheidsstudie naar een fysieke afsluitings- mogelijkheden van het gebied Herenstraat/Kooltuin, Zijdam en Wagenweg waardoor de rust in dit stadsdeel weerkeert.
. Het college wil ook onderzoeken wat het effect is om 's avonds vanaf 21.00 u. de parkeergarage af te sluiten voor bezoekers. Deze maatregelen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met bewonersvertegen-woordigers. De overige bewoners van het gebied zijn inmiddels ook geïnformeerd.

Een andere fysieke maatregel in het kader van de herinrichting Dijk is de mogelijke verplaatsing van de in- en uitrit van de Karpertongarage naar de Kanaalkade. Beide onderzoeksbureaus zetten vraagtekens bij het te verwachten effect op de veiligheid. Het college deelt deze visie.