Gemeente Bellingwedde

positief resultaat

Bellingwedde sluit 2008 af met positief resultaat

foto-geld.jpg

Donderdag 25 juni a.s. presenteert het college van B & W van Bellingwedde de jaarrekening 2008 en de voorjaarsnota 2009 aan de gemeenteraad. De gemeente Bellingwedde kan terugkijken op een goed jaar. Een jaar dat werd afgesloten met een (bescheiden) positief resultaat van ruim EUR 36.000,=.

De reservepositie van de gemeente werd aanzienlijk verbeterd. Deze nam toe met een bedrag van ruim driehonderdduizend euro tot ruim 5,6 miljoen euro. Alle ingezette beleid werd met voortvarendheid ter hand genomen en gerealiseerd. Opnieuw is er extra geput uit de gemeentelijke financiën van Bellingwedde waar het gaat om de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Desondanks slaagde het college erin binnen de financiële kaders te blijven. Ook de uitvoering van de WBB (Wet Bijzondere Bijstand) kreeg financieel zijn beslag conform het ingezette beleid en de begroting.

Ingenomen

Het gemeentebestuur is zeer ingenomen met de oplevering en de ingebruikname van MFA (Multi Functionele Accommodatie) De Koningsspil in Blijham in 2008. Daarmee werd vorig jaar een schitterend, goed geoutilleerd gebouw gerealiseerd voor de inwoners van en verenigingen en maatschappelijke organisaties in Blijham.

In het kader van het BOR (Beheer Openbare Ruimte) werden in 2008 de eerste schouwen in samenwerking met de dorpsraden uitgevoerd. Ten behoeve daarvan werden er voorafgaand in dat jaar cursussen georganiseerd voor alle dorpsraden, de leden van de raad en medewerkers van de gemeente. In 2008 is, als onderdeel van het BOR, het zogenaamde beeldbestek voor het groenonderhoud samengesteld. Dit heeft tot doel een uniforme en controleerbare werkwijze te hanteren ten aanzien van het totale groenonderhoud. Gebleken is dat het BOR-systeem een uitstekend instrument is voor goede communicatie tussen de dorpsraden en de gemeenten om de gewenste (onderhouds)kwaliteit van de openbare ruimte in de dorpen van Bellingwedde te bewaken en daar waar nodig te verbeteren.

Geconstateerd kan worden dat de eind 2008 ontstane mondiale financieel-economische crisis geen invloed heeft gehad op de financiële resultaten van Bellingwedde voor dat jaar.

Voorjaarsnota 2009

Tevens wordt tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces de voorjaarsnota 2009 gepresenteerd. Daarin wordt de huidige stand van zaken van het financiële beleid van het lopende jaar gepresenteerd. Deze ziet er minder gunstig uit. In de voorjaarsnota wordt door het college van B & W aangegeven dat Bellingwedde bij ongewijzigd beleid, afstevent op een tekort voor 2009 van bijna driehonderdduizend euro. De alom tegenwoordige recessie speelt de gemeente daarbij wél parten. Bellingwedde vormt in dit kader geen uitzondering. Alle gemeenten in Nederland worden geconfronteerd met de gevolgen van de mondiale economische crisis. Met name is deze van invloed op de uitkeringen uit het gemeentefonds die lager zullen uitvallen. Het gemeentebestuur ziet zich genoodzaakt het tij te keren door middel van ombuigen en, indien noodzakelijk, het doorvoeren van bezuinigingen. Het zal de nodige creativiteit vergen van zowel het college als de gemeenteraad om het eerder genoemde tekort terug te brengen naar nul. Het gemeentebestuur zal zich met verve storten op deze uitdagende financiële puzzel. Het college hecht er met grote nadruk aan, dat zij alles in het werk stelt om te voorkomen dat de geconstateeerde negatieve financiële ontwikkeling zal leiden tot een lastenverzwaring voor de inwoners van Bellingwedde.

* Jaarrekening 2008 voorjaarsnota 2009 Bellingwedde, persber.doc