Gemeente Twenterand


Vervolg besluitvorming LOG's Twenterand
Bruil ziet mogelijkheden in weren intensieve veehouderij Fortwijk

De tweede toetsing die de gemeenteraad van Twenterand gevraagd heeft op het memorandum van prof. mr. N.S. J. Koeman over de landbouwontwikkelingsgebieden is gereed. De toetsing is uitgevoerd door prof. mr. D.W. Bruil. Daar waar Koeman het tegenhouden van nieuwvestiging van intensieve veehouderijen in het gebied Fortwijk 'vrijwel zeker' onhaalbaar acht, is Bruil wat positiever gestemd. Hij ziet wel mogelijkheden.

Op 26 mei 2009 is in de gemeenteraad het onderwerp Besluitvorming LOG's aan de orde geweest. Daarbij is ook het rapport van prof. mr. N.S.J. Koeman betrokken. Koeman stelt dat het schrappen van alle mogelijkheden tot nieuwvestiging van intensieve veehouderijen in het gebied Fortwijk "vrijwel zeker" niet haalbaar is. De gemeenteraad heeft daarop de besluitvorming over dit onderwerp verdaagd en met een motie aangedrongen op een tweede toetsing. In diezelfde week heeft de raad een werkgroep ingesteld bestaande uit de LOG-specialisten van iedere fractie. Deze werkgroep heeft aan prof. mr. D.W. Bruil gevraagd een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om in de landbouwontwikkelingsgebieden in de gemeente Twenterand een planologisch regime te vestigen dat overeenkomt met het regime van de provincie Overijssel in het reconstructiegebied Salland-Twente voor de verwevingsgebieden. Daarbij heeft de werkgroep twee vragen meegegeven aan Bruil. Welke procedures zijn in beeld? Welke argumenten kunnen worden aangedragen? Tevens heeft de werkgroep aan Bruil gevraagd om in zijn rapportage de bevindingen van Koeman te betrekken.

Deze rapportage is gisteren in de werkgroep en in aanwezigheid van Bruil besproken. De werkgroep heeft geconcludeerd dat de rapportage aan de verwachtingen heeft voldaan en duidelijk de mogelijkheden en onmogelijkheden weergeeft ten aanzien van de landbouwontwikkelingsgebieden. De werkgroep heeft dan ook aan het presidium verzocht om het onderwerp Besluitvorming LOG's Twenterand voor een vervolg op de raadsagenda van 30 juni te plaatsen. Naast het nog steeds voorliggende raadsvoorstel en concept besluit van het college, alsmede het advies van de GGD en het memorandum van Koeman, zal dan ook de rapportage van Bruil besproken worden. Diverse fracties beraden zich nog over hun standpunt.

Een Landbouwontwikkelingsgebied zonder ontwikkeling