Openbaar Ministerie


* >Zaak tegen voormalig leidinggevende Topscore voorwaardelijk...

Zaak tegen voormalig leidinggevende Topscore voorwaardelijk geseponeerd

24 juni 2009 - Arrondissementsparket Rotterdam

De officier van justitie in Rotterdam heeft besloten de strafzaak wegens valsheid in geschrifte en oplichting tegen de voormalig leidinggevende van de stichting Topscore voorwaardelijk te seponeren. De 63-jarige vrouw heeft weliswaar erkend dat zij verantwoordelijk is voor de malversaties in de administratie van de stichting, maar is inmiddels ontheven van haar functie.

Topscore verhuurde dagelijks schoonmaakploegen aan onder andere deelgemeenten, maar ook aan bijvoorbeeld een woningbouwvereniging en het openbaar-vervoerbedrijf. Onderzoek in de administratie wees uit dat in ieder geval in 2007 lang niet elke dag volledige ploegen aanwezig waren. Er werd wel telkens betaald voor volledige ploegen omdat via Topscore wel werkbriefjes werden ingeleverd. Het geld is waarschijnlijk naar andere stichtingen vallend onder de overkoepelende stichting gegaan. Uit onderzoek is niet gebleken van zelfverrijking van de verdachte.

De (deel)gemeente(n) hebben geen aangifte willen doen. Vertegenwoordigers hebben verklaard de relatie met Topscore meer als subsidierelatie te zien. Bovendien waren zij overwegend wel tevreden met de geleverde prestatie.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs voor de valsheid in geschrifte. Omdat de vrouw de verantwoordelijkheid heeft genomen, geen formele taken meer heeft, en er bovendien veel meer controle op de stichtingen wordt uitgeoefend, kan de zaak voorwaardelijk geseponeerd worden. De algemene bevindingen uit het onderzoek zullen in een bestuurlijke rapportage aan de gemeente worden neergelegd.