Inspectie voor de Gezondheidszorg


Kwaliteitsslag gemaakt, maar penitentiaire inrichtingen moeten zorg in avond, nacht en weekend beter regelen

Persbericht, 25 juni 2009

Penitentiaire inrichtingen hebben de afgelopen jaren een kwaliteitsslag gemaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is tevreden over de professionalisering van artsen en verpleegkundigen. Risico's ziet de IGZ vooral in de avond, nacht en het weekend. De zorg op deze tijdstippen laat nog te wensen over en zorgt voor onnodige risico's.

Medische zorg in gevangenissen hoort vergelijkbaar te zijn met zorg buiten detentie. Er is de afgelopen jaren veel verbeterd en er is een goed werkend kwaliteitsysteem ontwikkeld. Er moet, zo schrijft de IGZ in het vandaag gepubliceerde rapport, wel nog een aantal knelpunten worden aangepakt:

* De vervolgzorg na ontslag uit de inrichting is onvoldoende en moet beter.

* De klachtenprocedure en calamiteiten meldingen moeten gebruikt worden om van te leren en de kwaliteit en veiligheid te verbeteren.

* Medicatieveiligheid moet worden gezekerd door beter/vollediger gebruik van het elektronisch patiënten dossier (EPD).
* Artsen moeten ook buiten het spreekuur beschikbaar zijn voor niet patiënt gebonden taken.

* Er moet aandacht zijn voor het krijgen van voldoende deskundige artsen en verpleegkundigen, speciaal opgeleid om in een penitentiaire inrichting te werken.

* Acute tandheelkundige zorg is vaak nog onvoldoende geregeld.
* 37 van de 39 medische diensten gaven aan dat er medicijnen worden uitgedeeld door niet deskundig personeel.

* Het beheer van de noodvoorraad medicijnen is onder de maat.

De IGZ beveelt de Staatsecretaris van Justitie en de Dienst Justitiële Inrichtingen onder meer aan om voor 1 oktober 2009 de toegang tot de medische zorg in de avond en nacht te verbeteren. Gedetineerden met een medische klacht moeten makkelijk telefonisch contact kunnen hebben met de dienstdoende arts of een professioneel triagist.

Vanaf 1 oktober 2009 moet de medische dienst bij vrijlating een kopie van de probleemlijst en de medicatielijst meegeven aan alle gedetineerden. De vervolgzorg is immers veiliger als relevante medische geschiedenis bij artsen buiten de inrichting bekend is. Eventueel noodzakelijke vervolgzorg in de GGZ dient vóór ontslag geregeld te zijn.

De IGZ zal bij de directeur van de instelling aandringen op maatregelen tegen het hoofd medische dienst en de verantwoordelijke arts, als in de tweede helft van 2009 het beheer van de noodvoorraad medicatie niet op orde is, of is gebracht.

Ga hier naar het rapport: Medische diensten in penitentiaire inrichtingen