ChristenUnie
Voedingsgeneeskunde als preventiemiddel
Voedingsgeneeskunde als preventiemiddel
donderdag 25 juni 2009 11:15 Voedingsgeneeskunde biedt prachtige
mogelijkheden op het gebied van preventie, en is aanvullend op
lifestyle. Dat zegt Esmé Wiegman tijdens een debat over
geneesmiddelen. In Nederland wordt overgewicht als een kwantitatief
probleem gezien (te veel en te vet eten), terwijl het eigenlijk een
kwalitatief probleem is: verkeerde samenstelling van het
voedingspatroon. ,,Huisartsen en apothekers zouden tools moeten
krijgen om hier iets mee te kunnen," aldus Wiegman.
De ChristenUnie beveelt de overheid aan om het volgende te overwegen:
o Artsen en apothekers meer te betrekken in de optimalisering van het
voedingspatroon.
o Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding aan te bieden. Mensen zijn
eerder geneigd iets voor hun gezondheid te slikken, dan om hun gedrag
te veranderen.
o Aandacht voor voedingssupplementen is te eenzijdig en aan het nut
kan getwijfeld worden.
o Voor bestrijding kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,
longaandoeningen, Parkinson en Alzheimer is een veel hogere consumptie
van (voedingsstoffen uit) groenten en fruit zeer belangrijk.
o Een veel hogere consumptie van (voedingsstoffen uit) groenten en
fruit bespoedigt ook het herstel (minder ligdagen in ziekenhuis,
ziekteverzuim etc.)
Wiegman: ,,Onze aandacht wordt opgeslokt door de
geneesmiddelendiscussies. Ondertussen stijgt het aantal mensen dat in
toenemende mate een beroep doet op de gezondheidszorg en te kampen
heeft met een ernstige (chronische) ziektelast. Laten we preventie
niet vergeten!"