Gemeente Helmond


Staatssecretaris Bussemaker lanceert Guido

Maandag 22 juni 2009 bezocht staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van VWS Helmond. Zij lanceerde de website Guido.

Aanleiding was de vernieuwende aanpak van Helmond op het gebied van huishoudelijke verzorging. De website Guido is de wegwijzer bij het zoeken van zorg en hulp in Helmond. Het was in alle opzichten een geslaagd werkbezoek.

Het Helmondse model

Plaats van handeling was de Rozenhof. Daar bezocht de staatssecretaris een cliënt, samen met een ouderenadviseur van SWOH. Daarna kreeg ze tekst en uitleg over het Helmondse model door Peter van der Laak van SWOH. Hij lichtte ook de plannen toe voor de Rozenhof op het gebied van dagbesteding, ook voor omwonenden van het verzorgingshuis. De nieuwe aanpak van Helmond op het gebied van huishoudelijke verzorging die Persoonlijke Ondersteuning heet werd toegelicht door Nathalie Peijs van de gemeente.

Uitgaan van eigen kracht

Mevrouw Bussemaker kon zich helemaal vinden in de Helmondse aanpak, waarbij het uitgangspunt is: de eigen kracht van mensen. Ze zou graag zien dat andere gemeenten deze aanpak overnemen. Om dit te stimuleren heeft ze Helmond uitgenodigd om tijdens de Wmo-conferentie van eind september de aanpak Persoonlijke Ondersteuning te komen presenteren. Van die uitnodiging maakt Helmond graag gebruik.

Staatssecretaris Bussemaker (uiterst rechts)
op bezoek in Helmond

Maatwerk echt nodig

Aan het rondetafelgesprek namen vertegenwoordigers van verschillende samenwerkingspartners deel; zorgaanbieders, de werkgroep Wmo, welzijnsorganisaties en de woningcorporatie. De staatssecretaris complimenteerde hen en de gemeente met de creatieve werkwijze waardoor een breed gedragen aanpak is ontstaan. Conclusie van het gesprek was dat maatwerk het allerbelangrijkste is om er een succes van te maken. Ook al hebben alle partijen samen nagedacht om het zo goed mogelijk te organiseren, dat moet nog wel gebeuren!

Druk op de knop

Als afsluiting van het werkbezoek lanceerde mevrouw Bussemaker de nieuwe webportal guidohelmond.nl. Een handige wegwijzer voor zorg- en hulpvragen in Helmond. Deze heet Guido omdat guide in het Engels en Frans staat voor gids, maar ook omdat het een persoonsnaam is. Echt iemand die je de weg wijst dus.