Universiteit Twente

Intelligente schoen brengt krachten lichaam in beeld

Geïntegreerde sensoren in schoen zorgen voor goed behandeladvies

Martin Schepers van de Universiteit Twente heeft een nieuwe intelligente schoen ontwikkeld. De nieuwe schoen bestaat uit vier sensoren die de krachten en bewegingen meten tijdens het lopen. Het helpt artsen om snel een nauwkeurig beeld te krijgen van het looppatroon, om vervolgens een goede behandelmethode op te stellen. Schepers promoveert vandaag aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Om patiënten die moeite hebben met lopen, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, goed te kunnen behandelen moet een arts weten hoe iemand precies loopt. Nu wordt daar een speciale tegel voor gebruikt die sensoren bevat om het looppatroon te kunnen meten: de krachtplaat. Deze krachtplaat is onopvallend in een ruimte verwerkt. De patiënt krijgt doorgaans aanwijzingen waar hij moet beginnen te lopen, maar er wordt niet gezegd waar de plaat zich bevindt, om het looppatroon niet te beïnvloeden. Voor zowel de arts als de patiënt is dit een tijdrovende methode. Martin Schepers van de Universiteit Twente ontwikkelde daarom een intelligente schoen: de krachtschoen.

De intelligente schoen

De schoen bestaat uit een sandaal met daaronder krachtsensoren en bewegingssensoren. De krachtsensoren meten de krachten die worden uitgeoefend bij het lopen. De bewegingssensoren meten de beweging van de voet (versnelling en hoeksnelheid). De patiënt hoeft nu alleen maar de schoen aan te trekken en te lopen. Waar de behandeling eerst eindeloos kon duren, zijn arts en patiënt nu in een half uur klaar, met alle gewenste meetgegevens. Uit het onderzoek blijkt dat de schoen net zo goed werkt als de krachtplaat.

Het prototype van de intelligente schoen.

Het prototype van de intelligente schoen.

Bewegingssensoren

Schepers werkte daarnaast ook aan het meten van bewegingen. De bewegingssensoren bevinden zich op de schoen, maar worden bijvoorbeeld ook op het lichaam geplakt om de beweging te volgen. Een nadeel van deze bewegingssensoren is dat ze geen afstand kunnen schatten. Het was niet bekend waar de sensoren zich op het lichaam ten opzichte van elkaar bevinden. Daarvoor is een nieuw meetsysteem ontwikkeld dat werkt met behulp van magnetisme. Dat draagbare systeem is nu geoptimaliseerd door Schepers. Op een centraal punt op het lichaam bevindt zich de bron: `de spoel' die wordt gebruikt om de positie en oriëntatie van de sensoren ten opzichte van de bron te schatten.

Xsens

Xsens Technologies B.V., het bedrijf waar Martin Schepers nu werkt, onderzoekt momenteel de mogelijkheden om te krachtschoen tot een marktproduct te ontwikkelen. Xsens, een spin-off bedrijf van de UT, is opgericht in 2000 en heeft momenteel vijftig medewerkers. De afgelopen drie jaar stond het bedrijf in de Deloitte Fast 50, een lijst van snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland. Xsens heeft verder al diverse patenten en heeft verschillende promovendi van de UT een uitdagende carrière aangeboden, om producten door te ontwikkelen en op de markt te brengen.