Politie Zaanstreek-waterland

78 boetes tijdens verkeerscontrole

Edam , 25-06-2009 o De politie heeft donderdag tussen 09.00 uur en 15.00 uur op de Expeditiestraat, op een bedrijventerrein langs de N247, een grote verkeerscontrole gehouden.

In totaal werden 65 bekeuringen uitgedeeld voor diverse overtredingen. De controle vond plaats in samenwerking met onder andere de douane, de belastingdienst, en de ANWB. Het doel van deze controle was het verhogen van de veiligheid van de verkeersdeelnemer in het algemeen. De agenten en andere controleurs controleerden op de rijtijdenwet, of het voertuig wel verzekerd was, de te vervoeren lading, de technische staat van de voertuigen maar ook of bestuurders nog boetes open hadden staan. Bij één bestuurder was dit het geval, het ging om een bedrag van 800 euro aan openstaande boetes.Verder was er tijdens de controle aandacht voor het ontduiken van de belastingwetgeving, onder andere door controle op de gebruikte diesel. En een 'ANPR auto' van de belastingdienst registreerde 'hits' op kentekens. De kentekens werden doorgegeven aan een van de vijf motoragenten die de bewuste auto vervolgens naar de controleplaats leidde.

De politieagenten hebben 20 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, zeven voor het (handheld) bellen tijdens het rijden en vier voor het hebben van een gladde band. De overige boetes betroffen oa het rijden met een ongeldig rijbewijs,
losbreekreminrichting niet in orde, lekke uitlaat en het rijden met losse dan wel niet afgedekte lading.

De aanwezige deurwaarders van de belastingdienst hebben vier auto's in beslag genomen. Wanneer de eigenaar de belasting niet betaalt binnen de aangegeven periode, zal de auto 'openbaar executoriaal' verkocht worden. Daarnaast deelde de belastingdienst drie boetes uit voor het onjuist gebruik van een handelaarskenteken. Eén bestuurder maakte ten onrechte gebruik van een grijs kenteken.

Verder werden nog dertien boetes uitgedeeld voor kleinere technische mankementen zoals bijvoorbeeld een defect remlicht. Omdat de mankementen door twee medewerkers van de ANWB ter plekke werden verholpen (tegen kostprijs), konden de boetes ter plekke worden verscheurd.
Aan de controle werkten in totaal 36 politieagenten mee.