Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 25 JUNI 2009

Zadkine-leerlingen ontwerpen sierraad voor staatssecretaris

Op woensdag 17 juni hebben leerlingen van de Zadkine-opleiding 'Goudsmeden' een aantal zelfontworpen en gemaakte sieraden gepresenteerd aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Marja van Bijsterveldt. De bewindsvrouw zal een van deze sieraden dragen op Prinsjesdag.

Eerder dit jaar was Van Bijsterveldt gastspreker op de jaarlijkse studiedag voor Zadkine-medewerkers. Bij die gelegenheid boden leerlingen aan een sieraad voor haar te ontwerpen. Daarbij zouden zij rekening houden met de persoonlijke voorkeuren van de staatssecretaris. Om daarachter te komen, lieten de leerlingen de staatssecretaris steeds een keuze maken uit een tweetal foto's die de leerlingen haar toonden. Het resultaat daarvan was verrassend en varieerde van broches tot halskettingen.

Onder de indruk
Van Bijsterveldt was zeer onder de indruk van de gemaakte sieraden en was van mening dat de sieraden op een representatieve plek in Den Haag aan het grote publiek tentoongesteld zouden moeten worden. De staatssecretaris kon niet direct haar keuze voor Prinsjesdag maken. Op donderdag 9 juli zal zij de eindejaarstentoonstelling van de Vakschool Schoonhoven van Zadkine bezoeken en haar sierraad kiezen. De kleding die de staatssecretaris op Prinsjesdag zal dragen, zal op dit sieraad worden afgestemd.

Op de Vakschool Schoonhoven kunnen leerlingen de beroepsopleidingen Goud- en zilversmeden, Juwelier, Uurwerktechniek, Keramist en Glazenier volgen.