Onvoldoende voor economie

Amsterdam, 25 juni 2009

De Nederlandse economie ziet zijn rapport verslechteren en krijgt nu een onvoldoende. Het ergste kwartaal voor de economie is achter de rug, maar dat geldt niet voor de werkloosheid. De prijzen gaan meevallen.

De Nederlandse economie krijgt een onvoldoende van de 70.500 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van woensdag. Bijna de helft (45%) van de gepeilde bezoekers geeft een (ruime) onvoldoende. Een op de negen (11%) respondenten vindt dat de economie zelfs slecht tot zeer slecht presteert. Voor in totaal vier op de tien (39%) verdient de Nederlandse economie wel een positief rapportcijfer, variërend van voldoende tot zeer goed. Gemiddeld genomen komen we daarmee uit op een rapportcijfer van 5,1. Dat is lager dan het vorige rapportcijfer in november. Toen kwamen we met de hakken over de sloot nog uit op een afgeronde voldoende (5,5).

Terechte onvoldoende

Een slechter oordeel over de economie is gerechtvaardigd. Het afgelopen halfjaar zijn de economische prestaties niet best geweest. Vandaag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de economie in het eerste kwartaal met 2,6 procent is gekrompen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Weliswaar was dat minder krimp dan de eerdere inschatting van het CBS (-2,8%), maar dat komt vooral omdat het vierde kwartaal slechter bleek dan eerder gedacht. Daardoor valt de vergelijking nu minder slecht uit. Hoe dan ook krimpt de economie en dat is geen reden voor tevredenheid.

Uitzicht op verbetering?

Zal deze leerling zijn prestaties snel gaan verbeteren? Niet op alle fronten tegelijk. Het ING Economisch Bureau gaat er vanuit dat de economie het de komende kwartalen minder slecht zal doen, maar nog wel negatieve groeicijfers zal laten zien. Wij verwachten weer positieve groei vanaf het tweede kwartaal van 2010. Toch verslechtert de arbeidsmarkt dan nog wel. Volgend jaar zal de werkloosheid gemiddeld uitkomen op 9 procent (zie ook het ING Maandbericht Economie van juni). Verbetering komt er al snel op het prijzenfront. De inflatie daalt in rap tempo en zal vanaf juli zelfs onder de 1% duiken. Door lagere energietarieven zijn huishoudens al snel 20 tot 30 euro minder kwijt per maand.

© 2009 ING Economisch Bureau