Ingezonden persbericht


Per abuis is de voorlaatste versie van het persbericht over de Nacht der Kerken verstuurd. Bij deze mail treft u het definitieve persbericht aan.

Persbericht

Rotterdam, 22 juni 2009
Lengte: 354 woorden

Nacht der kerken:

Bisschop Van Luyn: Kerken wees zichtbaar!
Aboutaleb roept op tot deelname van moskeeën



Terwijl de laatste jongere nog abseilend op het plein voor de St. Laurenskerk naar beneden kwam, de Brassband Pearls of Energy het nieuwe stadspodium in Caribische sferen had gebracht, kregen de bisschop en de burgemeester het woord. Mgr A.H. van Luyn s.d.b. onderstreepte eerder in zijn speech het belang van de zichtbaarheid van de geloofsgemeenschappen en de noodzaak om de krachten te bundelen voor een verstaanbaar en geloofwaardig getuigenis van het evangelie in de samenleving van de wereldhaven. De Nacht der Kerken is hiertoe een sterke stimulans.

Daarna deed Aboutaleb een beroep op de Kerken van Rotterdam om de moskeeën van de stad te laten delen in het succes van de Nacht der Kerken.

De formule van de Nacht der kerken is tot nu oecumenisch d.w.z. dat christelijke kerken meedoen. Als er gehoor wordt gegeven aan de oproep van de burgemeester zou dit evenement een interreligieus karakter krijgen. Bisschop Van Luyn s.d.b. reageerde hier adequaat op met: "Je moet het één doen en het ander niet laten."Ds. Bert Kuipers, secretaris van het Convent der Kerken, kwam met een kwinkslag: "Prachtig! Gregoriaans gezang in de Mevlana Moskee, Islamitische klanken in de Kathedraal van Rotterdam!"

Ook aanwezig was Steven van Eijck, voorzitter Your World: "Dat Rotterdam Jongerenhoofdstad is van Europa werkt prima door in de programmering. De jongeren worden uitgedaagd om letterlijk te 'Lopen over water' of zich aan te sluiten bij het eeuwenoude kloostergebed van de nachtelijke uren." Dat het Gregoriaans ook bij jongeren hoog scoort was te merken aan het opvallend jonge publiek in de Kralingse Lambertuskerk.

Ruim 6000 bezoekers bezochten een of meerdere van de 38 opengestelde kerken in een weekend waarin niet alleen de kerken van de Maasstad, maar ook de kerken van Utrecht en Den Haag hun kerken openden voor een breed publiek.

Met de tweede succesvolle editie van de Nacht der Kerken hebben de kerken definitief een plaats verworven op de agenda van Rotterdam Festivalstad. Nadat het Gospel & Soul Choir Elijah het toegestroomde publiek in prace-stemming had gebracht, maakte EO presentator onder een daverend applaus bekend dat de volgende Nacht der kerken gepland staat op 25 juni 2011.

Einde bericht

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht