Raad van State


donderdag 25 juni 2009
10.45 uur
Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor het aanleggen van een aansluiting op de onderdoorgang onder de spoorbaan Utrecht-Woerden. Deze aansluiting is onderdeel van de Nieuwe Ontsluiting Utrecht West (NOUW 2) in de buurt van het industrieterrein Lage Weide. De stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht komt tegen de vrijstelling in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat het gemeentebestuur beter onderzoek had moeten doen naar de verkeersintensiteit bij de aansluiting. Ook had het gemeentebestuur de berekeningen van de luchtkwaliteit inzichtelijker moeten maken, zodat de stichting de gegevens beter kon controleren. De rechtbank in Utrecht verklaarde in september 2008 een eerder beroep van de stichting ongegrond. (zaaknummer 200807962/1) Zitting over de oplegging door de burgemeester van Schiedam van een tijdelijk huisverbod aan een inwoner van de gemeente. De burgemeester is hiertoe overgegaan om de ernstige dreiging van geweld voor huisgenoten weg te nemen. De rechtbank in Rotterdam heeft in juni van dit jaar een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. De man is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens, omdat de rechtbank hem niet op tijd heeft gehoord over de kwestie. Dit zou in strijd zijn met de Wet tijdelijk huisverbod. Verder vindt hij dat bepaalde documenten niet aan het dossier hadden mogen worden toegevoegd, omdat hij op het moment dat die documenten werden opgesteld nog niet beschikte over een advocaat. Dit is ook in strijd met de Wet tijdelijk huisverbod, aldus de man. Tenslotte vindt hij dat de hele procedure een sterk strafrechtelijk karakter heeft. Daarom heeft hij beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200904347/2)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oss heeft verleend aan Prorail voor een spoorwegemplacement aan de Spoorlaan in Oss. In de vergunning staan geluidsvoorschriften. Verder staat in de vergunning dat het akoestisch onderzoek van Prorail ook deel uitmaakt van de vergunning. Daar is Prorail het niet mee eens. Hij vindt dat de geluidsvoorschriften voldoende zijn. (zaaknummer 200807721/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend aan Intervak Harlingen voor een scheepswerf aan de Industrieweg in Harlingen. De scheepswerf laat onder meer boten te water in de Franeker Trekvaart. SizePlan, een bedrijf aan de overkant van het water, komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens SizePlan stroomt er water over zijn terrein als de scheepswerf boten te water laat. Dit veroorzaakt schade en overlast, aldus SizePlan. (zaaknummer 200807589/1)

13.00 uur

Zitting over de wijziging in het kiesregister door het centraal stembureau van de gemeente Son en Breugel van de naam van de politieke partij 'Gemeentelijke Samenwerking Son en Breugel' (GSSB) in 'Dorpsvisie Son en Breugel'. GSSB had daarom verzocht. De politieke partij Dorpsbelang Son en Breugel is het niet met de wijziging eens. Volgens haar lijkt de nieuwe naam van GSSB te veel op haar eigen naam. Dit zou verwarrend en misleidend zijn voor de kiezers. Daarom komt Dorpsbelang in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904065/1)