Gemeente Haren

Haren krijgt een Centrum Jeugd en Gezin

Loket voor vragen over opvoeden en opgroeien

25/06/2009

Logo CJG Met de jeugd in Nederland gaat het over het algemeen goed. Er zijn goede basisvoorzieningen aanwezig om jongeren in hun gezondheid en ontwikkeling te stimuleren, om ouders te ondersteunen bij de opvoeding en om problemen te voorkomen, te signaleren en aan te pakken. Toch vallen er kinderen tussen wal en schip, kan er meer worden gedaan om problemen vroegtijdig te signaleren en werken instanties nog onvoldoende samen. In Haren is dat niet anders. Het Rijk wil met de ontwikkeling van de Centra voor Jeugd en Gezin dat snel, goed en gecoördineerd advies en hulp op maat vanzelfsprekend wordt. Het CJG moet een laagdrempelig fysiek inlooppunt zijn waar ouders, kinderen en jongeren voor alle vragen met betrekking tot opvoeden en opgroeien terechtkunnen.

De gemeente is samen met instellingen aan de slag gegaan om een visie op te stellen voor een CJG Haren. Dit Visiedocument geeft een antwoord op de vraag: `Waar willen we over drie jaar staan met het Centrum Jeugd en Gezin Haren?'. We realiseren een laagdrempelig inlooppunt/loket waar:

* Ouders en jongeren advies en informatie kunnen vinden over het algemene activiteitenaanbod en meer specifiek over het hulpverleningsaanbod.

* Ouders en jongeren antwoord kunnen krijgen op vragen over opgroeien en opvoeden en doorgeleid kunnen worden naar meer gespecialiseerde vormen van hulp.

* Professionals terecht kunnen voor advies van collega's.
* Ontwikkelingen op het gebied van jeugd worden gesignaleerd en verder gebracht.

Breed pakket aan diensten

Daarnaast gaat het CJG Haren een breed pakket aan diensten en activiteiten bieden op het gebied van opvoeden en opgroeien. Denk hierbij aan huiskamerbijeenkomsten over bepaalde thema's, deskundigheidsbevordering voor professionals en ouders, bijvoorbeeld een cursus `hoe ga ik om met mijn puber' of op het gebied van signalering.

Het volledige visiedocument kunt u vinden op de gemeentelijke website.

Nu gaan de samenwerkende partijen aan de slag om dit loket te realiseren. In het voorjaar van 2010 wordt het CJG Haren geopend.