Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Verhagen bezoekt Syrië, Israël en Palestijnse Gebieden

21-06-2009 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen brengt van maandag 22 tot donderdag 25 juni een bezoek aan Syrië, Israël en de Palestijnse Gebieden. Voornaamste onderwerp van gesprek is het conflict in het Midden-Oosten. Nederland wil bevorderen dat de vredesbesprekingen weer zo snel mogelijk op gang komen.

In Damascus houdt minister Verhagen maandag onder meer besprekingen met president Assad en zijn ambtgenoot Mouallem. Daarnaast zal hij de samenwerking tussen Syrië en Nederland op het gebied van waterbeheer bekrachtigen. Watergebrek in de regio kan aanleiding zijn voor conflicten. Door de overdracht van kennis wil Nederland helpen bij een doelmatiger beheer van de watervoorraad.

Minister Verhagen reist maandag naar Israël, waar hij kort na aankomst in Jeruzalem besprekingen zal voeren met de Israëlische premier Netanjahu. Dinsdag spreek hij in Ramallah met de Palestijnse premier Fayyad en met zijn ambtgenoot Al Malki. Later op de dag ontmoet Verhagen de Israëlische minister van Defensie Barak.

Woensdag voert minister Verhagen besprekingen met zijn Israëlische ambtgenoot Liebermann en met oppositieleider Livni. Verder zal de minister Europese en Amerikaanse diplomaten spreken die toezicht houden op de grensovergangen met Gaza, en werken aan de opbouw van politie en justitie in de Palestijnse Gebieden.

In mei bracht minister Verhagen al een bezoek aan Saoedi-Arabië en Qatar, waarbij het Arabisch vredesinitiatief tijdens de besprekingen uitgebreid aan de orde kwam.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl