Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: SP presenteert manifest voor passend onderwijs

SP presenteert manifest voor passend onderwijs

25-06-2009 * Pas als er voldoende extra zorg ín de klas komt en er genoeg gekwalificeerde en goed opgeleide docenten voor handen zijn, kunnen er in Amsterdam op grotere schaal zorgleerlingen terecht in het reguliere onderwijs. Dat zeggen docenten, directeuren en ander onderwijspersoneel in een manifest dat woensdag is gepresenteerd op een door de SP georganiseerde conferentie over passend onderwijs in de stad.
Maureen van der Pligt
Veel meer geld en veel meer mankracht is er nodig voor er echt sprake is van passend onderwijs voor zorgleerlingen in Amsterdam, concluderen de opstellers van het manifest. Zorgleerlingen moeten standaard onderdeel worden van opleiding voor docenten en er mogen geen zwakke basisscholen meer bestaan in de stad. SP-raadslid en medewerker van de Kingmaschool Maureen van der Pligt: "Het is een mooi idee dat er pogingen worden ondernomen om zorgleerlingen op een reguliere school onder te brengen. Maar we moeten ons goed realiseren dat dat heel veel inzet en geld vergt. Voor iedere vier zorgleerlingen moet er een extra docent in de klas staan. Als dat niet lukt, kun je er beter niet aan beginnen."

Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma blijkt dat sinds deze week ook door te hebben. Dinsdag kondigde zij aan dat haar plan voor passend onderwijs zal worden heroverwogen. Van der Pligt: "Dijksma heeft alleen met schoolbesturen aan tafel gezeten. Daardoor ging in haar plan veel te veel geld naar overlegstructuren en organisatie, terwijl het in de klas moet worden geïnvesteerd. Ons manifest is een initiatief van de mensen die werken in die Amsterdamse klassen en die weten wat daar nodig is om tot echt passend onderwijs te komen."

De op de conferentie aanwezige Tweede Kamerleden Smits (SP) en Kraneveldt (PvdA) beloofden zich in te zetten voor een andere en betere toetsing van de kwaliteit van scholen door de schoolinspectie. Veel scholen hebben nu het gevoel afgerekend te worden op bijvoorbeeld een lagere Cito-score, terwijl zij veel zorgleerlingen hebben. De inspectie zou daar veel meer rekening mee moeten houden, vinden ook de Kamerleden. De inspectie zou in de beoordeling meer oog moeten hebben voor de waardevolle dingen, bijvoorbeeld de manier waarop een speciale school leerlingen op de arbeidsmarkt voorbereidt.