Provincie Utrecht

Provincie en gemeenten stimuleren aanpassen eigen woningbezit

26-6-2009 -

Uw huis, uw toekomst: oud worden in de eigen woning

Wat kunt u doen om prettig te blijven wonen in uw eigen woning? Deze vraag stellen de provincie Utrecht en de gemeenten Maarssen, Woudenberg, Utrecht* en Utrechtse Heuvelrug aan hun inwoners van 55 jaar en ouder met een eigen woning. Want veel 55-plussers willen zelfstandig blijven wonen. Het aantal geschikte woningen is echter beperkt, terwijl het aantal senioren stijgt. Het tijdig aanpassen van de eigen woning is een mogelijke oplossing voor dit groeiende probleem, vinden provincie en de vier gemeenten. Daarom zetten zij huizenbezitters vanaf 55 jaar aan het denken over hun woontoekomst met onder andere voorlichting en een woningtest op internet.

De gemeenten Maarssen, Woudenberg, Utrecht en Utrechtse Heuvelrug starten met `Uw huis, uw toekomst'. Elke gemeente vult het project op haar eigen manier in, maar voorlichting en hulp staan steeds centraal. De provincie ondersteunt de gemeenten financieel en inhoudelijk in dit traject. Volgend jaar kunnen ook andere Utrechtse gemeenten aan de slag met het project.

Online woningtest
Een belangrijk instrument van `Uw huis, uw toekomst' is een woningtest op internet. Huizenbezitters kunnen hiermee hun woning controleren op zwakke en sterke punten wat betreft geschiktheid voor de lange termijn, zoals veiligheid (buitenverlichting, trapleuning etc.), toegankelijkheid (drempels etc.) en gemak (keukenblok op de juiste hoogte, lichtknoppen onder handbereik etc.). Deze woningtest staat op de websites van de gemeenten Maarssen, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en van de provincie Utrecht.

Noodzaak
Gedeputeerde Marjan Haak-Griffioen is blij dat deze gemeenten de eerste stap zetten om hun inwoners voor te bereiden op de toekomst: "Steeds meer mensen worden oud in hun eigen woning, terwijl deze vaak niet geschikt is voor een toekomst met beperkingen. En het is lang niet vanzelfsprekend dat er een aanleunwoning of een plek in een verzorgingshuis is wanneer dat nodig is: daar is een tekort aan en het aantal 55-plussers groeit. Bovendien willen veel mensen die zorg nodig hebben liever zelfstandig wonen in hun eigen omgeving."

Wel Thuis
`Uw huis, uw toekomst' is een onderdeel van het programma Wel Thuis. Dit programma heeft als doel om mensen die zorg nodig hebben de kans te bieden om thuis te blijven wonen. Enerzijds door het aantal geschikte woningen te vergroten, anderzijds door de lokale samenwerking tussen partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg te verbeteren.


*De gemeente Utrecht was al voor de start van Uw huis, uw toekomst een eigen project begonnen in Lunetten en heeft zich nu bij de provincie aangesloten voor een vervolg in andere Utrechtse wijken.

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 - 258 2153