KNHS


De Oranje ploeg wordt bijgestaan door chef déquipe Fried van Stiphout (Hegelsom-Horst), chef de mission Gert Naber (Biddinghuizen) en veterinair Harm Borgmans (Reusel). Zij waren allemaal ook deelnemer aan het EK voor Landelijke Ruiters. Van Stiphout runt een africhtings- en trainingsstal. Daarnaast is hij trainer voor het Rabobank Talentenplan. Naber is werkzaam als manager bij de KNHS. Hij werd onlangs vierde tijdens het KNHS-kampioenschap eventing in de klasse Z. Borgmans runt samen met enkele collegas Veterinair paardencentrum Molenheide te Reusel.

Judith Anssems-Janssen (Prinsenbeek)
Judith Anssems nam in 2005 deel aan het EK in Ganderkesee (Duitsland). Toen zadelde zij Pride of Dad. In Hongarije komt de 36-jarige amazone aan start met Ulrike (v. Coriolan). Haar sterkste onderdeel is de cross. Absoluut! Haar gretigheid en uithoudingsvermogen in de cross zijn grenzeloos. Ze heeft een groot hart. In dressuur is ze kort voor de kar, maar het gaat steeds beter. Anssems traint bij bondscoach Martin Lips (springen en cross) en Noud van de Wijngaard (dressuur), maar met Ulrike wordt ze begeleid door A-kaderlid Raf Kooremans. Ulrike staat regelmatig bij Raf. Deze combinatie werkt goed voor ons. Springen en crossen heeft ze altijd goed gedaan, in dressuur is ze niet de makkelijkste.
Hoewel ze de sport als amateur beoefent, heeft Anssems zeker ambitie de overstap naar 3* te maken. Naast Ulrike beschikt ze over twee talentvolle jonge paarden. Met de zesjarige Whitestone JRS (v. Silverstone) mikt ze op het WK voor jonge paarden in oktober. Ook beroepsmatig is Anssems met de paardensport bezig, haar bedrijf JRS is groothandel/ importeur voor ruitersportartikelen. Ik heb veel zin in het EK. Het is een leuk evenement. Mede door het zestal ben je veel intensiever met elkaar bezig. Paardrijden is toch best een individualistische sport.

Sabine Franken (Ysselsteyn LB)
Bij de ponys reed ik twee crossen per jaar. Dat ging leuk en ik mocht naar de NKB-kampioenschappen, waar ik prompt won. Het jaar daarop trainde ik met de nationale selectie. Toen zijn we met het eventingvirus besmet geraakt. De afwisselende trainingen zijn leuk, je bent de hele dag met je paard bezig en op de wedstrijden heerst een unieke sfeer, vertelt de 28-jarige Sabine Franken. Ze maakt met Tenda (v. Nassau) in Hongarije haar EK-debuut. Spannend, ik laat alles maar op me af komen. Gerald Arts is ook lid van onze vereniging. Hij reed enkele EKs en heeft me veel verteld over het evenement en de voorbereidingen, aldus de amazone, die wordt getraind door haar vader Gerrit en bij de vereniging door Jacques Lemmens en oud-eventer Huub Jansen. Eigenlijk zou ik Tenda dit jaar niet meer rijden. Haar fokker/ eigenaar wil nog een merrieveulentje van haar, ze is de laatste merrie uit zijn stam. Omdat het EK aanvankelijk in Nederland zou worden gehouden en dan mogen twee teams meedoen ben ik haar blijven rijden. Dit is een verrassing voor me. Tenda is een fijne merrie. Haar grootste kwaliteiten zijn haar springtalent en karakter. Ze is geen heethoofd. Daardoor mist ze misschien iets snelheid, maar ik vind haar ideaal. Ik kan overal met haar naartoe.
Franken werkt als begeleidster op een gesloten psychiatrische afdeling. De wisselende diensten zijn soms lastig, maar door goed plannen kan ik nu wel de buitenlandse wedstrijden rijden.

Florinoor Hoogland (Otterlo)
Als junior reed Florinoor Hoogland een EK voor junioren met routinier Allegro van Gert Boonzaaijer. Ik reed dressuur en springen bij de ponyclub. Gert zocht iemand voor Allegro. Met haar heb ik kennis gemaakt met de eventingsport. Een ideaal leerpaard, ze gaf me zoveel vertrouwen. De 26-jarige Hoogland wist al snel dat ze na haar VWO-diploma de paarden in wilde. Ik deed school erbij, ik zat altijd op stal. Ze vertrok naar Captain Stables van Jos Houben, toen nog in België gesitueerd, tegenwoordig in Renswoude, om paarden te trainen en uit te brengen. Ze traint bij Marc Rigouts, Joris Van Springel en dressuurruiter Hans-Peter Minderhout.
Hoogland rijdt zes paarden. Captain Henessy (v. Tracy X) is haar EK-troef. Hij heeft veel talent in de drie disciplines. Maar voor een eventingpaard is hij lui, ik moet hem aan het werk zetten. Voordeel is dat hij zich nooit ergens druk om maakt. Henessy kan goed springen, hij had ook een springpaard kunnen zijn. In de cross springt hij vaak te hoog, waardoor we in de combinaties soms in de problemen komen. Hij moet leren iets simpeler te springen. Dat is de uitdaging van de amazone die probeert zo ver mogelijk te komen in de sport. Je moet goed zijn in drie disciplines. Het is mijn drive om telkens onze minpunten te verbeteren.
Hoogland kent het EK van haar periode bij Boonzaaijer. Het is erg leuk om in teamverband bezig te zijn. Zestal rijden is nieuw voor me. Als je het ziet denk je: dat is niet zo moeilijk. Maar het is niet simpel om alles tegelijk te doen en goede afstanden te behouden.

Ilonka Kluytmans (Prinsenbeek)
Het EK-paard van Ilonke Kluytmans, Buitenlust Here I Am (v. Hemmingway), loopt amper twee jaar in de eventingsport. Haar doorzettingsvermogen in de cross is fantastisch. Ze zal me nooit in de steek laten. In Tongeren, de laatste observatiewedstrijd, stonden dikke hindernissen zo dik had ze ze nog nooit gezien maar ze gaat door. Ze heeft zoveel inzet en vertrouwen. Het is snel met haar gegaan, in een jaar ging ze van L naar 1*. Ze doet alles voor me, ik moet haar echt tegen zichzelf beschermen.
De 24-jarige amazone maakte enige tijd deel uit van het B-kader voor young riders (t/m 21 jaar), maar raakte geblesseerd aan haar knie. Vervolgens belandde haar toenmalige toppaard Speed and Force in de lappenmand. Kluytmans begon vroeg met crossen. Met mijn B-pony reed ik al terreinritjes. Ik was niet van de dressuur, springen vond ik leuk, maar crossen ging nog harder. Het is elke keer een kick als je over de finish komt, als je samen met je paard de cross hebt afgelegd. De afwisselende trainingen, het intensief bezig zijn met je paard: eventing is leuk! Kluytmans debuteert in Hongarije. Het is een hele onderneming, maar ik heb er veel zin in. Ik hoop dat we het resultaat van het team uit 2007 kunnen evenaren, aldus de HBO-studente Sport Economie Communicatie (Speco) te Tilburg, die twee paarden rijdt. Ze traint bij Leon Kuijpers (springen), Mischa Koot (dressuur) en Martin Lips (cross).

Arjan Morsink (Diepenheim)
Twee jaar geleden maakte Arjan Morsink deel uit van het bronzen EK-team. Zijn paard Obelisk (v. Julio Mariner XX) is een eigen fokproduct. Ik heb Obelisk geboren zien worden. Als zesjarige liep hij zijn eerste B-cross, elk jaar een niveau hoger en in 2007 het EK. Mooier kan het niet. In 2007 was alles nieuw en indrukwekkend: de voorbereiding, de enthousiaste supporters en de wedstrijd als hoogtepunt. Tijdens de openingsceremonie, die heel officieel was, mocht ik de Nederlandse driekleur presenteren. Een eervol moment. Het EK is niet zomaar een FEI-wedstrijd. Het teamverband is sterk, de band onderling groeit. De coach hecht veel waarde aan de teamgeest. Met zes individuen kun je geen zestal rijden.
Net als Morsink is Obelisk een inmiddels een ervaren kracht. Zijn sterke kanten zijn zn wilskracht en ijver. Hij heeft nog het enthousiasme van een tiener. Op wedstrijden wil Obelisk zich van zijn beste kant laten zien. Morsink rijdt naast zijn fulltime baan in de metaaltechnologie en gezin drie kinderen Obelisk en een jonge, ook zelfgefokte Flemmingh-nakomeling. De 41-jarige ruiter krijgt instructie van André Rupert (springen) en Hester Klein Willink (dressuur). Daarnaast volgt hij de verenigingslessen. De regelmaat is goed voor mijn paard en ik houd van de gezelligheid.

Jiska Ros (Wijhe)
Jiska Ros en Ice Beau waren de laatste afvallers toen Fried van Stiphout zijn ploeg voor Hongarije bekendmaakte. Door het uitvallen van Renske van Roxana Graman kon de 24-jarige amazone zich alsnog voorbereiden op de lange reis naar Hongarije. Ik was natuurlijk teleurgesteld, maar ik heb me direct beschikbaar gesteld als reserve. Ik wilde in Hongarije de open wedstrijd gaan rijden. Het EK is geweldig. Het zijn voornamelijk amateurs en de sfeer is heel gemoedelijk. Het is leuk om met acht mensen een team te vormen. De band is goed. Voor mij en veel anderen is het momenteel niet mogelijk om 3* te rijden. Als je het paard daarvoor niet hebt, moet je het ook niet willen. Daarom is zo leuk dat we toch een EK kunnen rijden. Het is een eer voor Nederland uit te komen. Ros, fulltime werkzaam op de afdeling wedstrijdsport van de KNHS, brengt de inmiddels zeventienjarige Ice Beau aan start. Ze won met hem in 2005 de Vive La Vie Eventing Cup. Met een ouder paard kun je niet ver vooruit plannen. Maar hij is nu super fit. Ice Beau is een bikkel, hij gaat ervoor. De cross is zijn beste discipline. Hij gaat altijd door, kijkt heel goed mee en is snel. Hij kan binnen de tijd lopen. Ik ben erg blij met hem. Dankzij Ice Beau kom ik op plaatsen waar ik normaal gesproken niet zo komen. Het is super ik nu weer een EK mag rijden in een land waar ik anders nooit zou rijden. Twee jaar geleden in Zweden, nu Hongarije. De amazone, die vier paarden traint, volgt lessen bij Frank Hosmar (dressuur) en Frank Buitenhuis (springen).

Linda Smulders (Horst)
De voorbereidingen zijn niet soepel verlopen, maar we zijn klaar voor het EK, aldus de 28-jarige Linda Smulders. Zelf werd ze na de openingswedstrijd in Chaam aan haar knie geopereerd, vervolgens liep ONeill S (v. Junior) een lichte blessure op. Smulders, met ONeill regerend KNHS-kampioen CIC2*, maakte deel uit van het bronzen team van 2007. Ik heb het EK al een keer mee mogen maken. Toen kwam ik net kijken, het was mijn derde internationale wedstrijd. Nu weet ik wat ik kan verwachten. Dat is veel relaxter. We hebben geen lijstjes meer nodig om te pakken voor de reis, lacht ze. Ze combineert het rijden van één paard met de zorg voor een driejarige dochter en werken in het pluimveebedrijf van de familie. Ons pap moet thuisblijven voor het bedrijf. Ons mam en mijn zus Patricia en haar gezin gaan gezellig mee. Hopelijk evenaren we de teamprestatie van Zweden. We maken er het beste van. Individueel hoop ik iets hoger te eindigen dan de 21e plaats van vorige keer. Patricia nam zelf ook twee keer deel aan het EK.
Smulders paard ONeill is een eigen fokproduct. Crossen vond hij altijd al leuk. Ik kan merken dat hij meer routine heeft gekregen. Hij kon op wedstrijd heel ongeduldig zijn, maar nu wacht hij iets meer af. In dressuur is hij hard vooruit gegaan. De amazone traint bij Marie-Louise Philipsen (dressuur), Fried van Stiphout en Annemarie Poels (springen).

Edith Tuytelaars (Baarle-Nassau)
Ik ben trots dat ik voor de vierde keer naar het EK mag, aldus de 34-jarige Edith Tuytelaars. Ze nam drie keer aan het EK deel met Rubana. Nu is Rubanas neefje Ukkepuk (v. French Buffet XX) haar troef. Het is bijzonder om nu met een ander paard te gaan. Met Rubana wist ik precies wat de sterke en zwakke punten waren, bij Ukkepuk zoek ik daar nog een beetje naar. Hij is pas acht, maar hij doet alles zo makkelijk. Ukkepuk geeft een super goed gevoel. In dressuur mist hij oprichting, maar dat komt wel. Ik hoop nog vele jaren plezier van hem te hebben. Ukkepuk voert veel bloed, maar is heel rustig. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en is heel simpel te rijden. Rubana kan druk zijn, bij Ukkepuk is het opstappen en wegrijden. Tuytelaars heeft momenteel geen trainer, maar haar enthousiaste familie is een grote steun. Ze werkt als docent aan de modevakschool van het Vitalis College. De vakantie is nog niet begonnen, maar gelukkig werkt de school mee. Ik zou best 3* willen rijden, maar ik moet realistisch zijn. Momenteel heb ik daar de middelen en tijd niet voor. Tuytelaars rijdt twee paarden. Ze kijkt uit naar het EK. We hebben een gezellig team. Het EK is bijzonder. In een gewone landenwedstrijd worden de resultaten van de beste combinaties bij elkaar geteld. Het zestal brengt toch iets extras.