Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Aanpak schoolverzuim Roma kinderen

26 juni 2009
Door de intensieve inzet van leerplichtambtenaren is het schoolverzuim van Roma-kinderen op een basisschool in Amsterdam Zuidoost drastisch verminderd. 31 van de 33 Roma-kinderen zijn in beeld en waren afgelopen maanden regelmatig op school.

Van twee kinderen (uit één gezin) was bekend dat ze wegens problemen in het gezin bij families buiten Amsterdam verblijven. Afspraak met de ouders was dat zij in de tussentijd daar naar school zouden gaan. Dit is niet gebeurd, vandaar dat tegen de ouders een proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leerplichtambtenaren van het stadsdeel zijn speciaal op deze groep ingezet. Zij maakten harde afspraken met de school en bezochten de gezinnen thuis. Portefeuillehouder Jude Kehla: "Roma of niet, iedereen moet weten dat het ons menens is met schoolverzuim. Als het moet, krijgt de familie een boete. Maar ook spreken we het schoolbestuur aan."

Bij een controle door een leerplichtconsulent van stadsdeel Zuidoost in januari dit jaar, bleken zo'n 19 Roma-kinderen van basisschool de Achtsprong regelmatig van school weg te blijven. In februari kwam het massale schoolverzuim onder Roma-kinderen in heel Nederland veelvuldig in het nieuws.

---