Ministerraad


Keuzevak bevordert doorstroming vmbo'ers

Persbericht | 26-06-2009

Vanaf 1 augustus 2010 kunnen derdejaars vmbo-leerlingen uit alle leerwegen een sectorvak buiten hun eigen sector kiezen. De ministerraad heeft daar op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd.

Het vmbo kent vier sectoren: techniek, zorg en welzijn, landbouw en economie. Voor elke sector wordt vanaf 2010 één sectorvak verplicht en komt er één sectorvak naar keuze voor de leerling. De sectorvakken worden aangeboden naast de algemene vakken als Nederlands.

Met deze maatregel worden de doorstroommogelijkheden naar een vervolgopleiding voor vmbo'ers bevorderd en wordt de kans op voortijdig schoolverlaten verminderd. De Stichting Platform VMBO, de VO-Raad, de MBO-raad en de AOC-Raad hebben geadviseerd over de maatregel.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.