Ingezonden persbericht

Persbericht
26 juni 2009

FNLI verheugd over aanvullende kabinetsmaatregelen exportkredietverzekering

Bedrijfsleven ondertekent overeenkomst met Platform Kredietverzekeraars

Rijswijk- De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) is verheugd dat het kabinet alsnog maatregelen neemt om de mogelijkheden voor verzekering van exportkredieten uit te breiden. De FNLI heeft maandenlang gepleit voor een aanvullende verzekeringsmogelijkheid van overheidswege. Het heeft helaas lang geduurd, maar nu komt er een maatregel voor kredietlimieten die verlaagd zijn én voor aangevraagde limieten die niet op het gevraagde niveau kunnen worden afgegeven door de verzekeraars.
Sinds het najaar van 2008 wordt de levensmiddelenindustrie geconfronteerd met intrekkingen en verlagingen van kredietlimieten door kredietverzekeraars. Als gevolg hiervan nemen betalingsrisico's van levering op krediet toe. Om deze risico's in te dammen, nemen bedrijven maatregelen die negatief uitwerken op de werkgelegenheid en productiviteit in de gehele keten. Om deze effecten tegen te gaan komt de overheid met een aanvullende verzekeringsmogelijkheid, het zogenaamde "top-up scheme". Deze maatregel biedt de mogelijkheid om de dekking die de verzekeraar na limietverlaging afgeeft op een bepaalde debiteur te verdubbelen. Deze dekking kan echter nooit hoger worden dan de oorspronkelijke limiet.
Om het aantal volledig ingetrokken limieten te beperken, heeft het bedrijfsleven een overeenkomst met het Platform Kredietverzekeraars ondertekend. Hierin staat dat de verzekeraars er alles aan zullen doen om volledige intrekking van limieten zo veel mogelijk te beperken. In de overeenkomst staat ook beschreven hoe bedrijven herziening van eventuele intrekkingen kunnen aanvragen. Daarnaast beschrijft de overeenkomst hoe bedrijven hun steentje kunnen bijdragen aan het voorkomen van onnodige intrekking, onder andere door accurate financiële informatie aan te leveren.
Philip den Ouden, directeur van de FNLI, is opgelucht dat de aangekondigde maatregelen er komen. "We hebben ons maandenlang ingezet voor een oplossing voor de ontstane problemen. Dat deze er nu gedeeltelijk komt is positief. We hadden graag een uitgebreider pakket gezien. Het probleem van de volledige intrekkingen blijft bestaan. De verzekeraars geven in de gezamenlijke verklaring aan bereid te zijn alles er aan te doen ook deze problemen tot het minimum te beperken. Bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door zo veel mogelijk actuele financiële informatie aan te leveren. Het heeft lang geduurd maar op deze wijze wordt dan toch een deel van de ontstane pijn weg genomen."



Ingezonden persbericht