Ingezonden persbericht


CAMERA MUNDO - A World of Stories, Dreams and Views 26, 27 & 28 juni 2009
Lantaren/Venster Rotterdam

Camera Mundo is ontstaan vanuit de wens een internationaal podium voor jonge, getalenteerde Braziliaanse filmmakers te creëren en hen net dat duwtje in de rug te geven om door te kunnen groeien als professioneel filmmaker.

Camera Mundo laat fictie, documentaires en animaties zien uit de grote steden, de droge binnenlanden van het noord-oosten en uit het tropische, nog ongerepte Amazonegebied.

Een unieke blik op het dagelijks leven...
Veel non-profit organisaties werken met film en fotografie in de sloppenwijken, indianenreservaten of de quilombos (nederzettingen van ex-slaven). Het is hun doel om jongeren de kijk die zij van zichzelf en hun leefomgeving hebben vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Zo beuren zij hun eigenwaarde op en leren zij zelfstandig stappen te zetten in de maatschappij; een stap naar een carrière in de fotografie of filmwereld. De werken die in deze projecten worden gemaakt zijn vaak van bijzondere kwaliteit en bieden een unieke blik op het dagelijks leven in een wereld die normaliter nauwelijks toegankelijk is voor buitenstaanders.

Wereldpremiere uit de favela...
Eén van de filmmakers die aanwezig zal zijn op het festival is Eduardo Dorneles Rosa. Eduardo is geboren in de gewelddadige sloppenwijk Complexo do Alemão in Rio de Janeiro. Hij is vanaf zijn 13e jaar werkzaam geweest als krantenjongen, parkeerwacht en portier en verkocht fruit aan automobilisten bij een stoplicht. Zonder toekomstperspectief raakte Eduardo verstrikt in het web van de lokale drugsdealers. Dankzij zijn deelname in het sociale project Nós do Cinema kreeg hij de kans van zijn leven. Tot 2007 werd hij opgeleid tot producent en regisseur waarna hij zijn eerste documentaire 'O Campim' regisseerde, die vorig jaar op Camera Mundo werd vertoond en bekroond werd op een aantal festivals in Brazilië. Zijn eerste korte fictie 'Por Este Amor', over een liefdespact tussen een drugsbaas en een meisje uit de sloppenwijk, kwam vorig jaar uit en zal op Camera Mundo in Wereldpremiére gaan! Bezoekers van Camera Mundo krijgen tevens de mogelijkheid vragen te stellen aan Eduardo.

Camera Mundo
Feest, Exposities & Debat

In de foyer van Lantaren/Venster zal een bijzondere fotografie-expositie te zien zijn en na de film krijg je de kans met verschillende Braziliaanse filmmakers in gesprek te raken. Ook zal er gefeest worden, en hóe!

26 juni 2009 - DIZZY

Op vrijdag zetten we Jazzcafé Dizzy op z'n kop. Live muziek en DJ's uit Brazilië zullen de tent weer uit zijn voegen doen knallen. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige dosis caipirinha's en Braziliaanse gezelligheid.

27 juni 2009 - Lantaren 1 - Festa TRILHA SONORA Brasil

Ook op zaterdag gaan we uit ons dak, dit keer in Lantaren 1. Overdag gaan we in debat met kenners op het gebied van filmmuziek. Omdat de meeste aandacht in de filmwereld altijd aan beeld wordt besteed, willen we tijdens Camera Mundo juist een aantal grote meesters in de filmmuziek aan het woord laten. Festa Trilha Sonora Brasil is daarom door Caramundo in het leven geroepen. Live muzikanten, DJ's en VJ's maken remixen en projecties geïnspireerd op Braziliaanse film en filmmuziek.

Braziliaanse pleintjes
Niet alleen Lantaren/Venster zal in het teken staan van Braziliaanse onafhankelijke film, maar in de maanden juli en augustus zal Camera Mundo ook in samenwerking met het LAFF en Solar Cinema op verschillende Rotterdamse pleinen aanwezig zijn. Met een mobiele bioscoop op zonne-energie, workshops, streetart, live muziek en de onmisbare hapjes en drankjes kun je loungen op straat in Rotterdam! Als dat geen zomers gevoel geeft!

Stichting Caramundo
Camera Mundo is door Stichting Caramundo opgezet. Caramundo is een jonge non-profit organisatie die kleinschalige, locale projecten en initiatieven van jongeren uit risicogebieden in de grote steden van Latijns-Amerika ondersteunt. Caramundo steunt kunstzinnige en sportieve initiatieven die inkomens kunnen genereren, professionaliserend zijn en autonomie bevorderen.