Universiteit Maastricht

Trefwoorden: Genetica, epigenetica, angiogenese en niercelcarcinoom
Promotie mw. drs. Marcella M.L.L. Baldewijns
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof. dr. A.P. de Bruïne; co-promotores: dr. P. Vermeulen; dr. M. van Engeland. Titel: "Genetics, Epigenetics and Angiogenesis in Renal Cell Carcinoma".
Vrijdag 26 juni 2009, 12.00 uur

Angiogenese (vorming van bloedvaten) is belangrijk voor de groei en de uitzaaiing van niercarcinomen. Dit proefschrift beschrijft een hogere angiogene activiteit bij de aggressieve heldercellige niercelcarcinomen, wat een hogere kans op uitzaaiing via de bloedvaten verklaart. In tegenstelling tot angiogenese, is er slechts een beperkte tumorale lymfangiogenese. Dit zou het gering aantal lymfklieruitzaaiingen bij deze tumor kunnen verklaren. Het ontstaan van niercelcarcinomen is complex, waarbij er naast genetische veranderingen ook steeds meer epigenetische veranderingen (zoals DNA promoterhypermethylering) beschreven worden. Zo illustreert dit proefschrift dat promoterhypermethylering van het gen Gremlin1 bij heldercellige niercelcarcinomen, samenhangt met tumorangiogenese en prognose. De exacte functie van Gremlin1 uitschakeling bij de ontwikkeling van nierkanker dient echter nog verder onderzocht te worden. Meer epigenetisch onderzoek kan leiden tot ontwikkeling van vroeg-diagnostische en prognostische markers en nieuwe anti-epigenetische therapievormen.

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229/230 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: pers@bu.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. Klik hier voor een routebeschrijving.