Universiteit Maastricht

Trefwoorden: lymfoedeem, diagnostiek, behandeling

Promotie drs. Robert J. Damstra
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. P.M. Steijlen; co-promotores: dr. M.A.M. van Steensel; dr. J.C.J.M. Veraart. Titel: "Diagnostic and therapeutical aspects of lymphedema".
Vrijdag 26 juni 2009, 14.00 uur

Lymfoedeem is een veel voorkomende chronische aandoening waar alleen al in Nederland ongeveer 350.000 mensen aan lijden. Bij lymfoedeem is er sprake van ontregelde afvoer van vocht in het lichaam waardoor de patiënt opgezwollen lichaamdelen (meestal armen of benen) krijgt. Dit eerste proefschrift over lymfoedeem in Nederland beschrijft nieuwe diagnostiek bij lymfoedeem op basis van wetenschappelijk onderzoek, geeft een overzicht van de effectiviteit van enkele (niet)-operatieve behandelmethodes en geeft een richtlijn voor het opzetten van een multidisciplinair zorgprotocol. Om onherstelbare afwijkingen en complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren, is vroegtijdige diagnostiek en behandeling noodzakelijk. De behandeling is het meest effectief als (para)medici multidisciplinair samenwerken, mede ook omdat patiënten met lymfoedeem levenslang follow-up en zorg nodig hebben.

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229/230 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: pers@bu.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. Klik hier voor een routebeschrijving.