Raad van State


vrijdag 26 juni 2009
10.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om maatregelen te treffen tegen geluidsoverlast door de basisschool Eben Haëzer aan de Paulus Buysstraat in Den Haag. Het lawaai wordt veroorzaakt door kinderen die op het schoolplein spelen. Volgens een omwonende overtreedt de school hiermee de relevante geluidsnormen. Het college heeft het verzoek om maatregelen te treffen afgewezen, omdat hij niet bevoegd zou zijn om tegen de geluidsoverlast op te treden. De milieuregelgeving waarop de omwonende doelt zou niet van toepassing zijn op de school. De omwonende bestrijdt dit en komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200809228/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Moordrecht van het bestemmingsplan 'Aansluiting A20 Moordrecht'. Het plan maakt de verplaatsing van de afslag bij Moordrecht mogelijk. Ook heeft het plan betrekking op het opheffen van de gelijkvloerse spoorwegovergang in de Middelweg. In plaats daarvan zal voor het doorgaande verkeer een nieuwe weg met een viaduct over de spoorweg en de Rijksweg A20 worden aangelegd. Deze weg zal op de Middelweg worden aangesloten. Bij de huidige spoorwegovergang zal een tunnel worden aangelegd ten behoeve van het fietsverkeer en lokaal autoverkeer. Deze wijzigingen vinden plaats voor zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming. Jokalux Holding en een aantal omwonenden zijn tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep gekomen en verzoeken de Raad van State - in afwachting van de behandeling daarvan - het vaststellingsbesluit te schorsen. Het bedrijf en de woningen van de omwonenden staan in de buurt van de nieuwe aansluiting. Zij verwachten hierdoor meer verkeersdrukte. Verder zou de locatie van de nieuwe aansluiting afwijken van provinciaal beleid daarover. Ook vinden zij dat de onderzoeken naar de geluidsbelasting en de luchtkwaliteit gebreken vertonen. (zaaknummer 200901824/2)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hengelo heeft verleend voor 11 woningen en een appartementencomplex met 9 woningen aan de Lombokstraat, de Javastraat en de Floresstraat in Hengelo (Ov). Een echtpaar uit Hengelo komt tegen de vergunning in hoger beroep. Zij vinden dat het gemeentebestuur de vergunning niet had mogen verlenen, omdat niet zeker is of de luchtkwaliteit en het railverkeerslawaai van de spoorlijn aan de komst van de woningen in de weg staan. Dit had het gemeentebestuur moeten onderzoeken in plaats van berekenen, aldus het echtpaar. Verder zijn zij het niet eens met de bouwhoogte van het appartementencomplex. (zaaknummer 200900391/1)
Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Lochem heeft verleend voor het gebruik van een koetshuis en een bungalow als zogenoemde erfgoedlogies. Ook mogen deze gebouwen - die op landgoed De Voorst in Eefde staan - voor horeca-activiteiten worden gebruikt. De eigenaren van een aantal recreatiewoningen in de buurt van het landgoed vinden dat het gemeentebestuur de vrijstelling niet had mogen verlenen, omdat zij vrezen dat de bezoekers van feesten op het landgoed voor meer geluidsoverlast zorgen. Het gemeentebestuur had eerst onderzoek moeten doen naar de geluidsoverlast, aldus de eigenaren. (zaaknummer 200900266/1)

14.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan Deelplan 19 van de gemeente Den Haag. Deelplan 19 is één van de laatste nog te ontwikkelen gebieden in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg en is gelegen aan de Ypenburgse kant van de A12 nabij het station Ypenburg en binnen het bestemmingsplan Ypenburg-Nootdorp. In het uitwerkingsplan is het bestemmingsplan 'Ypenburg-Nootdorp' van de gemeente nader uitgewerkt. Hiermee wordt woningbouw bij Deelplan 19 mogelijk. De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is tegen de goedkeuring van het uitwerkingsplan in beroep gekomen en verzoekt de Raad van State - in afwachting van de behandeling daarvan - het goedkeuringsbesluit te schorsen. De gemeenteraad vreest dat de eigenaren van de grond binnen dat deelplan in hun bouwmogelijkheden worden beperkt doordat in het uitwerkingsplan is bepaald dat een waterkering mag worden aangelegd. Het hoogheemraadschap van Delfland had daarom gevraagd. Volgens de gemeenteraad had het provinciebestuur onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de beschermingszone vanwege de waterhuishouding. (zaaknummer 200903709/2)