Gemeente 's-Hertogenbosch

24-06-2009
Fototentoonstelling "10 X Den Bosch"

Op de Dag van de Architectuur, zaterdag 27 juni 2009, opent wethouder Geert Snijders om 13.00 uur de fototentoonstelling 10 X Den Bosch in de Stad in de Etalage (Stadskantoor, Wolvenhoek 1). Deze fototentoonstelling is gebaseerd op de architectuurgids "10 X Den Bosch" die onlangs is uitgegeven.

Speciaal voor deze gelegenheid is het Stadskantoor op zaterdag 27 juni van 12.00 tot 16.00 uur geopend. De Bossche architecten Jeroen van der Ven (bureau Tarra) en Marius van den Wildenberg (Architectenbureau Marius van den Wildenberg bv) geven gezamenlijk een korte inleiding bij de architectuurgids.

Tien perspectieven
Aanleiding voor de tentoonstelling is de publicatie van de architectuurgids 10 X Den Bosch. Hierin hebben Olv Klijn en Joks Janssen met steun van het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) en de gemeente 's-Hertogenbosch tien perspectieven op de stad beschreven. 's-Hertogenbosch is vermaard om zijn binnenstad, om de Sint Jan en de Binnendieze. Er zijn echter veel meer manieren om naar de stad te kijken. Fotograaf Hans Aarsman bracht elk perspectief in beeld. Katholieke stad, Industriestad, Modelstad, Imaginaire stad, To(o) Easytown, Eilandstad, Neoklassieke stad, Vestingstad, Deltastad en Inventieve stad, tien hoofdstukken. In de tentoonstelling worden de tien beginpagina's getoond, steeds geflankeerd door een foto van Hans Aarsman.

Hans Aarsman
De Amsterdamse fotograaf en schrijver Hans Aarsman is onder meer bekend van de rubriek De Aarsman Collection. Deze fotografie-rubriek verzorgde hij voor de kunstbijlage van De Volkskrant. Na jarenlang zelf niet meer beroepsmatig gefotografeerd te hebben is zijn inzet voor de Bossche architectuurgids een novum.
Kunstenaar Karin van Pinxteren ontwierp de tentoonstelling. De bezoekers wandelen als het ware door het boek. Het boek wordt steeds groter, waardoor de bezoeker steeds kleiner lijkt te worden en als het ware verandert in een boekenwurm.

Het boek 10 X Den Bosch is te raadplegen via
www.bai-s-hertogenbosch.nl. Op deze site kan men ook op basis van het boek zelf architectuurwandel- of fietsroutes samenstellen. Het boek is te koop bij boekhandel Selexyz Adr. Heijnen in 's-Hertogenbosch.