Ingezonden persbericht


Beste persrelatie,

Zaterdag 27 juni vindt de finale van Kunstbende plaats in de Melkweg te Amsterdam. Wij nodigen u uit om op de finale aanwezig te zijn.

Vanaf 12.30 uur gaat de zaal open, om 13.30 uur begint het programma en om 20.00 uur is de prijsuitreiking. U kunt uw pers- aanvraag indienen door een mail te sturen naar Rabia@kunstbende.nl met antwoord op onderstaande vragen:

Interview:

Aantal perskaarten:

Namen aanwezigen van uw organisatie:

Camera: ja/nee

Techniek/Internet nodig:
Indien u een interview met de jury wenst, dient dit van tevoren aangevraagd te worden. (Zie bijgaand document met juryleden Kunstbende 2009)

Rabia Alibaks

KUNST
BENDE

Pazzanistraat 39
1014 DB Amsterdam
Postbus 14588
1001 LB Amsterdam
tel: 020 - 521 99 22
fax: 020 - 521 99 20
www.kunstbende.nl

Sophie van der Stap: Schrijfster 'Meisje met negen pruiken' Sophie van der Stap kreeg op 21-jarige leeftijd te horen dat ze kanker had. Al haar ervaringen tijdens haar ziekte en het gevecht ertegen hield zij bij in een weblog en een dagboek. In 2006 debuteerde zij met haar roman 'Meisje met negen pruiken', dat inmiddels wereldwijd vertaald is. Inmiddels is haar tweede boek 'Een blauwe vlinder zegt gedag', over haar leven ná de ziekte verschenen.

José Rozenbroek: Hoofdredacteur Volkskrant Magazine José Rozenbroek studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en een jaar Tijdschriftjournalistiek. Ze werkte bij Revu, Margriet en Viva voor ze bij glossy ELLE ging werken. In 2003 bracht José Ellegirl naar Nederland en in 2004 werd ze hoofdredacteur van Red. In 2007 waagde ze de overstap naar de krantenwereld en werd ze hoofdredacteur van Volkskrant Magazine.

Gina van den Berg: Oprichter Poëziecircus
Gina is de 'baas' van het Poëziecircus geweest, ze programmeert nog steeds voor het Poeziecircus en heeft in jury's gezeten van allerlei grote literatuurprijzen zoals de C.C.S. Croneprijs, stadsdichterscommissie Utrecht en Amsterdam.

Francien Schuursma: Hoofd Promotie & Publiciteit Uitgeverij de Bezige Bij Francien Schuursma werkt als hoofd publiciteit en promotie bij Uitgeverij De Bezige Bij, een van de meest vooraanstaande uitgevers van Nederlandse en vertaalde literatuur en non fictie. Zij begeleidt auteurs als Harry Mulisch, Leon de Winter, Tommy Wieringa, Remco Campert, Ramsey Nasr, Donna Tartt, John Irving, Khaled Hosseini en vele anderen. Naast haar werk voor De Bezige Bij is zij actief als redacteur van het cultuurtijdschrift Hollands Diep. Eerder werkte zij bij Warner Bros, waar zij verantwoordelijk was voor de publiciteit van uiteenlopende films als 'The Matrix', 'Batman' en 'Abeltje'.

Aaron Mirck: Winnaar Taal Kunstbende 2008

Aaron schrijft sinds zijn twaalfde gedichten, columns, verhalen en liedjes. Na een korte en onsuccesvolle carrière als vakkenvuller won hij vorig jaar de finale. Dit zorgde ervoor dat hij mocht optreden op het Crossing Borders Festival, het Haganum festival en het Open Huis Festival van de Provincie Gelderland. Zijn winnende gedicht is ook verschenen in een editie van 'Op Ruwe Planken'. Op dit moment schrijft hij voor een studentenblad en gaat hij radio maken voor studenten. Daarnaast studeert hij Nederlandse Taal & Cultuur in Utrecht. Lees achterin de finalekrant (pagina 14) een gedicht van Aaron. MUZIEK

Spike: Gitaris Di-rect
Di-rect is Hollands Glorie! De heren hebben alles gehad en gedaan: Lowlands, De Vrienden van Amstel Live, een TMF Award, een 3FM Award, Noorderslag, Pinkpop, noem het maar op! Daarnaast hebben ze samengewerkt met DJ Tiësto, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Acda en De Munnik, Dinand Woesthoff, Berget Lewis en Xander de Buisonjé. Spike, de gitarist van deze nu al legendarische band, jureert vandaag voor de categorie Muziek. Wat een eer!

Jop van Summeren: Voorman De Staat

De Nijmeegse groep De Staat bestaat nog maar een jaar in de huidige bezetting en is al mee op sjouw geweest met de Belgische band dEUS. Deze vijfkoppige en krachtige coalitie raast door Nederland: veel spelen en ervaring op doen is hun motto. De voorman van De Staat, Jop van Summeren, zit vandaag in de jury van Kunstbende én leuk detail: Jop heeft zelf ook meegedaan aan Kunstbende! Hij weet hoe jij je voelt vandaag.

Jasper van Harskamp: Journalist OOR/VICE

Jasper is sinds 2004 redacteur van muziekmagazine OOR. Tevens is hij muziekredacteur van het internationale muziek- en lifestylemagazine Vice. Zijn meest memorabele ervaring tot nu toe? 'Ik heb een paar jaar terug een reportage voor OOR gemaakt over Infadels, een jongehondenbandje uit Londen. Drie dagen met die gasten optrekken in een veel te krappe tourbus met teveel drank en veel te weinig slaap, dat zal ik niet zo snel vergeten.' Zijn muzieksmaak loopt uiteen van Indie tot Metal en van Dance tot Crossover. Gelukkig maar, want bij Kunstbende komt alles voorbij!

Suzanne van den Dool: Artist & Research Manager EMI Music

Suzanne is in 2001 de muziekindustrie ingerold als A&R Warner Music. Van Warner is ze via het kleine label Who's Next Records in 2005 terechtgekomen op de A&R afdeling bij EMI Music. Ze werkt nu met Sabrina Starke en Trijntje Oosterhuis. Wie weet binnenkort met jou..

Thom Koldenhof: Directeur ArtEZ Conservatorium
Thom Koldenhof is directeur van het ArtEZ Conservatorium Arnhem en tevens hoofd van de afdeling Muziektheater. Naast zijn werkzaamheden op het conservatorium heeft hij gewerkt als componist en pianist bij muziektheaterproducties en als koordirigent. Talent spotten en stimuleren vormt een belangrijk onderdeel van zijn werk. Dus talent: watch out for Thom!

Jasper Demolin: Uncle Frankle 2e Prijs Winnaar Muziek van Kunstbende 2008

Jasper deed niet alleen mee aan Muziek vorig jaar (en won daarbij ook nog eens de tweede prijs op de finale), hij deed ook mee aan de categorie Alles Mag, (dat inmiddels ter ziele is gegaan) en won! Helaas kon hij daarvoor niet in de jury, dus vandaar vandaag voor Muziek! Ook al werd Uncle Frankle vorig jaar tweede, ook zij hebben dit jaar twee maal in Paradiso gestaan tijdens 'Locals Only' en in het voorprogramma van Razor Light!

DJ

Duncan Stutterheim: Eigenaar en mede-oprichter van ID&T

Op zijn achttiende richtte Duncan Stutterheim ID&T op. Dit bedrijfje groeide uit tot Nederlands grootste organisatie van dance-events en tevens platenlabel, horecaonderneming en mediabedrijf. Momenteel is ID&T de wereld aan het veroveren met verschillende danceconcepten. ID&T organiseert jaarlijks: Sensation, Welcome to the Future en Mysteryland, waar de winnaar DJ tevens zal draaien!

DJ ISIS: DJ
DJ ISIS is een fenomeen in de internationale dance industrie. Als één van 's werelds eerste vrouwelijke dj's op het gebied van elektronische dansmuziek heeft ze wereldwijde erkenning opgebouwd. Al vijftien jaar vliegt Isis, vroeger bekend als 100% ISIS, de hele wereld over om haar muziek ten gehore te brengen.

Michel Penders: Senior Manager Artist and Events MTV Networks

Michel Penders is bij MTV Networks verantwoordelijk voor de leuke dingen: artiesten en events! Onder zijn hoede werden Faltivest en Nokia Trends Lab georganiseerd. Momenteel is Michel bezig met de nieuwe act Zirkus Zirkus. Wie weet binnenkort met jou!

San Sebastian: Winnaar DJ Kunstbende 2008

De categorie DJ is vorig jaar met veel succes geïntroduceerd. DJ San Sebastian weet er alles van! Hij heeft op Mystery Land en Dance4Life Kunstbende vertegenwoordigd en dj's ontmoet zoals Michel de Hey en Roog. Vandaag zit hij niet alleen in de jury, hij draait ook tijdens de opening van Kunstbende 2009! Een perfecte afsluiting van zijn Kunstbendejaar!

DANS

Krisztina de Châtel: Choreografe/Oprichter Dansgroep Krisztina de Châtel

Krisztina de Châtel heeft de afgelopen dertig jaar ruim vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. In haar voorstellingen gaan dans, muziek en beeldende kunst een samenspel aan. Na dertig jaar leiding te hebben gegeven aan haar eigen dansgezelschap is Krisztina begin 2009 samen met Itzik Galili een nieuw stadsgezelschap voor moderne dans gestart: Dansgroep Amsterdam. Leuk om te weten: de winnaars Dans van Kunstbende 2009 maken kans op coaching van deze dans- icoon!

Jan Kooijman: Acteur/Danser
Jan Kooijman is een danser, model en acteur. Hij heeft de Havo voor Muziek en Dans afgemaakt en studeerde daarna aan de Rotterdamse Dansacademie. Hierna heeft hij bij het Scapino Ballet gedanst. Zijn ambities blijven niet alleen bij dansen, maar liggen ook bij het acteren. In 2005/2006 speelde hij in de soap 'Onderweg naar Morgen'. In 2009 speelt hij de rol van Danny de Jong in de populaire soap, 'Goede Tijden, Slechte Tijden'.

Hiske Dooper: Docent Moderne Dans aan ArtEZ Dansacademie Hiske studeerde af als docent Klassiek en Modern aan Codarts Dansacademie en specialiseerde zich daarna gedurende drie jaar in de Cunningham-techniek bij de Merce Cunningham Studio in New York. Na terugkeer in Nederland was Hiske als gastdocent verbonden aan onder andere Fontys Dansacademie, Codarts Dansacademie en Ginasiano te Porto.

Eugene Jans: Turner/Danser/Entertainer

Als artiest heeft Eugene in veel verschillende bekende theaterproducties zoals 'Miss Saigon', 'Saturday Night Fever' en 'De Drie Musketiers' gestaan. Eugène turnde jarenlang op topniveau en werkte daarnaast als turntrainer op Olympisch niveau. Op dit moment is Eugène te zien als danser/assistent van illusioniste Sittah en is hij tevens verantwoordelijk voor de regie en choreografie van deze show.

Honey Eavis: Choreografe/Danseres

Ivana Suykerbuyk: Winnaar Dans Kunstbende 2008 - 4 Shooo Ivana is één van de deelnemers van de dansgroep 4 Shooo, de winnaars Dans van Kunstbende 2008. Het is goed begonnen voor deze meiden. Ze hebben Kunstbende overal en nergens met veel enthousiasme vertegenwoordigd: Dance Valley, Mystery Land en Dance4Life. Best vet voor de vier 14- tot 16- jarige danseressen uit Brabant?!

THEATER & PERFORMANCE

Peter Blok: Acteur

Peter Blok speelde bij verschillende theater- en toneelgroepen waaronder Het Nationale Toneel en Het Toneel Speelt. Hij speelde ook in series zoals: 'Oud Geld' en 'Pleidooi', maar iedereen kent hem natuurlijk als Harko uit 'Evelien' en als de vader uit 'De Daltons'. Daarnaast speelde Peter in films zoals 'In oranje', 'Leef!', 'Zwartboek' en 'Cloaca'.

Maria Goos: Schrijfster/Scenario-schrijfster

Maria Goos schreef mee aan de advocatenserie 'Pleidooi', later gevolgd door 'Oud Geld'. Beide televisieseries ontvingen vele prijzen. Daarnaast schreef ze columns in het Volkskrant Magazine. Haar befaamde stuk 'Cloaca' (eveneens verfilmd) kwam enkele jaren later in regie van Kevin Spacey. Daarnaast schreef Maria Goos scenario's voor enkele films en een paar stukken voor De Parade. In 2005 kreeg ze de Gouden Ganzenveer.

Saida van der Reid: Casting Director Kemna Casting Saida is begonnen als casting-assistent van Hans Kemna en Job Gosschalk bij Kemna Casting. Ze heeft gecast voor verschillende films waaronder: 'Zus en Zo', 'Minoes', 'Phileine zegt Sorry' en 'Simon', maar ook voor series waaronder 'Spangen'. Handig om te weten: de winnaars van Theater maken kans op een screentest bij Kemna Casting!

Karen Neervoort: Directeur Faculteit Theater ArtEZ Karen is directeur van de Faculteit Theater van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Binnen deze faculteit zijn de verschillende theater en dansopleidingen georganiseerd. Deze opleidingen werken intensief samen met verschillende vooropleidingen per discipline, MBO's en professionele gezelschappen.

Marius Gottlieb: Acteur Spangas

Marius heeft al in een heleboel films en series gespeeld: 'Karakter', 'Boris', 'Bruno & Violet', 'Moonlight', 'Erik of 't kleine insectenboek', 'Don', 'Nieuwe Ouders', 'Keyzer & de Boer advocaten' en nu natuurlijk 'SpangaS'! Marius is een goed voorbeeld van hoe hard het kan gaan voor jong talent!

Nick Dijkstra: Winnaar Theater & Performance Kunstbende 2008 Nick's passie is cabaret. Daarom wilde hij graag meedoen met Kunstbende in de categorie Theater & Performance. Het afgelopen jaar heeft hij flink wat optredens gehad en dus heel veel podiumervaring opgedaan. Nick: 'Het winnen van Kunstbende heeft op een positieve manier mijn leven beïnvloed. En voor de mensen die dat net iets te zwaar vinden: Kunstbende was VEEEEEEET!'' FASHION

Frans Molenaar: Couturier

Frans Molenaar is een oude rot in het vak. In 1967 opende hij zijn eerste zaak in Amsterdam. Elk half jaar brengt hij een nieuwe collectie uit, in 2005 deed hij dit voor de tachtigste keer! In dat jubileumjaar ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs. Naast het ontwerpen van kleding maakt Frans regelmatig uitstapjes naar andere disciplines. In 2008 ontving hij de Glamour Award in de categorie Mode.

Miss Blackbirdy: Modeontwerpster
Merel Boers studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Met haar afstudeercollectie won zij de de BLVD-Modeprijs. Ze deed ook mee aan de Lancôme Awards op de Amsterdam International Fashion Week en won de Award for Modern Femininity. Hiermee mocht Merel mee naar de finale in Parijs. Er verschenen publicaties in Avantgarde, Cosmopolitan en Glamour. Afgelopen AIFW 2008 had ze haar eigen show: 'Lily and the Flowers. Jong modetalent dus, en wat denk je? Merel heeft (uiteraard) ook meegedaan aan Kunstbende!

Ivo Mittelmeijer: Alumnus ArtEZ Fashion Design
Ivo studeerde af aan de opleiding Fashion Design van ArtEZ. Meteen in datzelfde jaar won hij tijdens de Amsterdam International Fashion Week in de eerste editie van de Lichting 'KPN Talent of the Year-Award' voor beste eindexamencollectie van Nederland. Ivo heeft na zijn opleiding ook de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem afgerond.

Bastiaan van Schaik: Fashion Director Avantgarde/Jurylid Holland Next Topmodel Bastiaan van Schaik is stylist in hart en nieren, maar vooral 'fashion insider', omdat hij over heel de wereld modeshows bijwoont. Bovendien is hij actief bij talloze modebladen en -programma's waaronder Avantgarde, Glossy en Hollands Next Topmodel.

Suzanne de Goeij: Hoofdredacteur Cosmogirl

Suzanne belandde na haar studie Journalistiek als party verslaggever bij diverse underground dance tijdschriften. Daarna stoomde ze door naar het muzieklifestyle magazine Samsonic, waarvoor ze interviews deed met rocksterren en popdiva's als Robbie Williams, Gwen Stefani en Coldplay. In 2000 won ze op het Tijdschriftengala de Mercur voor 'Talent van het Jaar'. Daarna werd ze gepromoveerd tot hoofdredacteur van CosmoGIRL! Suzanne reikt vandaag de Publiekfavoriet Fashion van de CosmoGIRL!- lezeressen uit!

Joanna van der Werf: Winnaar Fashion Kunstbende 2008 Joanna van der Werf won Kunstbende vorig jaar en heeft meegedaan aan het Streetlab programma tijdens de Fashionweek! Jij hebt haar collectie vandaag ook mogen bewonderen, want Joanna deed met haar collectie mee aan de opening van Kunstbende 2009!

FILM

Paul van Keulen: Hoofd 101TV/Hoofdredacteur BNN-internet

Paul is begonnen als tv-regisseur bij BNN en nu alweer dik 10 jaar in dienst. Onder zijn hoede is het digitaal jongerenkanaal101TV gestart en moet het merk BNN zich crossmediaal verder versterken. 101TV vindt Kunstbende een mooi initiatief en daarom bestaat ook het 101-mediapartnerschap met Kunstbende! Vanmiddag reikt Paul de Publieksfavoriet Film uit die gekozen is door de bezoekers van 101TV.

Gijs Kerbosch: Art Director 100% Halal

Gijs Kerbosch behoort tot de jongste generatie producenten. Hij is eigenaar en initiator van productiebedrijf 100% Halal, dat clips maakt voor C-mon & Kypski, Nobody Beats The Drum en Krezip, commercials maakt voor Adidas, Hema, MTV, Oxfam Novib, Vice Magazine en tv programma's voor VPRO, MTV en Nickelodeon. Daarnaast doet Gijs het creatieve management van de bands Kyteman en Nobody Beats The Drum.

Wendy Heezen: Hoofd Marketing en Communicatie Nederlands Film Festival

Wendy werkt sinds twee jaar bij het Nederlands Film Festival. Voor het NFF heeft zij vijf jaar gewerkt als projectmanager Stadspromotie bij Utrecht Toerisme & Recreatie.

Eddy Terstall: Regisseur 'Simon' en 'Rent-a-friend' Eddy Terstall stopte met zijn studies sociologie en politicologie om zich volledig te richten op het maken van films. Zijn interesse in de politiek zie je terug in zijn films. In 2004 kwam 'Simon' uit, de eerste film uit een trilogie over de Nederlandse samenleving( 'Sextet' en 'Vox Populi'). Eddy won met de film 'Simon' vier gouden kalveren. Nog niet gezien? Doen!

Erwin Olaf: Kunstenaar/Fotograaf
Erwin Olaf maakt autonoom en commercieel werk. Hij is vooral bekend geworden door foto's te maken van mensen die niet helemaal voldoen aan het schoonheidsideaal. Erwin Olaf heeft bovendien portretten gemaakt van bekende Nederlanders. Erwin kwam in juli 2005 in het nieuws toen hij een

Mats Logen: Winnaar Film Kunstbende 2008
Kunstbende winnen en al meteen je film op het grote doek zien draaien, tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam? Het overkwam Mats. Daarnaast heeft hij talloze filmpjes voor Kunstbende gemaakt! EXPO
fotomontage van Prinses Diana publiceerde, met een bloederige afdruk van een Mercedes-Benz ster in haar schouder.

Ans Markus: Kunstenares/Schilder
Ans Markus is een fenomeen. De afgelopen vijfentwintig jaar maakte ze meer dan 650 schilderijen over 'Vrouwen die vrij willen zijn', zoals ze zelf zegt. Haar realisme hoort uiteindelijk overal en nergens bij en haar beeldtaal is typisch als die van Ans Markus te herkennen. Want, wie kent dit beeld niet?

Erik Kessels: Oprichter KesselsKramer
Erik Kessels is creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer in Amsterdam, een begrip in de reclamewereld. Hij maakte verschillende fotoboeken zoals 'The Instant Men' en 'Useful Photography'. Hij stelde fototentoonstellingen samen en houdt als kunstenaar exposities in Nederland en het buitenland.

Tess de Graaf: Winnaar Kunstbende 2009
Tess won met haar fotoserie de finale van Kunstbende 2008. Het was ook nog eens de eerste keer dat ze meedeed! Kunstbende was voor haar een eerste opstap om haar werk te laten zien aan een groter publiek. Eigenlijk wil ze het liefst anderen inspireren en natuurlijk beroemd worden (wie zou dat niet willen!).

TRIK: Raymond Hendriks alias TRIK, cartoonist Nieuw Revu en docent illustratie bij ArtEZ CABK Zwolle

---- --