Gemeente Helmond


Kasteel in 2009 tien weken dicht

Het kasteel van Helmond wordt van 29 juni tot en met 4 september 2009 gesloten vanwege het saneren van asbestmateriaal op de zolder.

Het gaat om isolatiemateriaal van 50 meter verwarmingsleiding. Dit is in 2007 aangetroffen bij een bouwkundig onderzoek naar de mogelijkheden om de zolder van het kasteel te kunnen gebruiken voor activiteiten van het museum.

Geen gevaar

De situatie is niet van dien aard dat de gemeente wettelijk verplicht is de asbest direct te saneren. Er is ook geen gevaar voor de gezondheid van personeel en bezoekers. Om alle risicos ook op termijn uit te sluiten heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat het asbestmateriaal in 2009 wel wordt gesaneerd.

Geen huwelijken en ontvangsten

De werkzaamheden zijn zo gepland dat zo veel mogelijk rekening is gehouden met de bedrijfsvoering van het kasteel. Dat betreft zowel de tentoonstellingen als de andere activiteiten van het museum, de ontvangsten van het gemeentebestuur en de huwelijken. Concreet betekent het dat in de periode van 29 juni tot en met 4 september 2009 in het kasteel géén huwelijken en géén officiële ontvangsten kunnen worden gehouden.

Kasteelgedeelte Gemeentemuseum tijdelijk dicht

Het kasteelgedeelte van het Gemeentemuseum wordt van 29 juni tot en met 4 september gesloten. Met de paren die in die periode al een huwelijk gepland hebben wordt in overleg naar een passende oplossing gezocht. De medewerkers van het Gemeentemuseum Helmond krijgen tijdelijk een andere werkplek.
De kosten van de sanering zijn nog niet precies aan te geven. Er wordt rekening gehouden met een aanzienlijk bedrag.

Goede voorzorgsmaatregelen

De gemeente heeft in oktober 2007 meteen de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat het asbest zich kan verspreiden. In dat verband is de lift buiten gebruik gesteld. De zolderruimte is afgesloten en het personeel is goed ingelicht. Een gecertificeerd bedrijf heeft de omvang van de asbestvervuiling onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat er sprake is van een zeer beperkte vervuiling. De huidige situatie levert geen gevaar op voor het personeel en de bezoekers van het kasteel.