Technische Universiteit Delft


+ Archief Wetenschapsagenda

Stedelijk openbaar vervoer

door M&C

Promotie van dhr. S. Tahmasseby: "Reliability in Urban Public Transport Network Assessment and Design"

29 juni 2009 | 10:00 uur
plaats: Kronigszaal van de faculteit TNW

De heer S. Tahmasseby | Master of Science in Civil Engineering, Iran promotor | Prof.dr.ir. P.H.L. Bovy CiTG
coprom. | Dr.ir. R. van Nes UHD-CiTG

Reliability in Urban Public Transport Network Assessment and Design

Dit onderzoek richt zich op de invloed van betrouwbaarheid van stedelijk openbaar vervoer op de evaluatie en het ontwerp van openbaar vervoernetwerken. Openbaarvervoernetwerken worden immers continue geconfronteerd met allerlei variaties: vervoersvraag, weersomstandigheden, ongevallen, werkzaamheden, enzovoort. In de huidige praktijk wordt vooral op operationeel niveau gezocht naar methodieken om zo goed mogelijke dienstverlening te kunnen bieden, gegeven al deze variaties. bij netwerkevaluatie en âontwerp wordt hier echter geen rekening mee gehouden.

Het onderzoek geeft een uitgebreide analyses van factoren die de dienstuitvoering beïnvloeden en presenteert een raamwerk en analyse-instrument om de invloed van het netwerk op betrouwbaarheid en totale netwerkprestatie te bepalen. Met behulp van een aantal casestudies is een aantal maatregelen onderzocht op hun effectiviteit.

Dit onderzoek laat zien dat al bij het ontwerp van het lijnennet er mogelijkheden zijn om de betrouwbaarheid te vergroten: bijvoorbeeld netwerken waarin reizigers altijd alternatieve routes hebben en netwerken waarin lijnen niet te lang zijn. Het is echter afhankelijk van de specifieke situatie of dit ook tot een verbetering van de totale netwerkprestatie leidt. Bij railgebonden openbaar vervoer, bijvoorbeeld tram, blijk het goed mogelijk om met slimme infrastructurele maatregelen, bijvoorbeeld keervoorzieningen en kortsluitingen tussen nabijgelegen trajecten, zowel de betrouwbaarheid van de dienstuitvoering als de totale netwerkprestatie te verbeteren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.