Erasmus Universiteit Rotterdam

Het elektronisch patiëntendossier en onderzoek, wat mag er en wat levert het op?

Datum
Van: 29 juni 2009 10:00
Tot: 29 juni 2009 16:00

---

Toelichting
Lezingenprogramma Erasmus Academie, Medische wetenschap

Met prof.dr.ir. Jan H. van Bemmel, emeritus hoogleraar medische informatica aan het Erasmus MC Rotterdam en prof.dr. M.C.J.M. Sturkenboom, hoogleraar analyse observationele data aan het Erasmus MC in Rotterdam, afdelingen Medische Informatica en Epidemiologie. Zij is expert in het gebruik van data uit de zorg om meer te leren over positieve en negatieve effecten van behandelingen en de prognose van ziekte.

Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) staat nu in het middelpunt van de belangstelling, maar al lang wordt overal in de gezondheidszorg de computer gebruikt: huisartsenpraktijken, apotheken, laboratoria, poliklinieken en ziekenhuisafdelingen. In deze bijdrage geven een overzicht over de mogelijkheden en grenzen van het EPD.

Medische gegevens spelen een sleutelrol bij diagnostiek, therapie, prognose, preventie en beleid. EPD's hebben een hoge mate van privacygevoeligheid, zowel voor de patiënt als de zorgverlener. Er zijn verschillende partijen die belang bij EPD's hebben: de patiënt, de zorgverlener, onderzoekers, de farmaceutische industrie, verzekeringsmaatschappijen, de overheid, werkgevers. Ook beslissingen betreffende diagnostiek en therapie worden in EPD's gedocumenteerd. Bij documentatie van genetische gegevens hebben deze ook met ouders, kinderen, broers en zusters van doen. Patiënt en arts dienen daarom maximaal beschermd te worden tegen onoordeelkundig gebruik.

's Middags wordt ingegaan op het secundaire gebruik van data die in de patiëntenzorg worden gegenereerd voor wetenschappelijk onderzoek. Door de discussie over het elektronisch patiënt
dossier wordt geopperd dat de overheid veel meer wil met de data die in het EPD worden verzameld.
Prof.dr. Miriam Sturkenboom zal duidelijk maken dat er reeds lange tijd op zorgvuldige en geheel anonieme wijze onderzoek wordt uitgevoerd met data uit elektronische medische dossiers in het belang van de gezondheidszorg. Een voorbeeld daarvan is dat gebruik van dergelijke data ons in staat stelt om inderdaad te kijken hoe veilig, efficiënt en effectief de zorg eigenlijk is. Er zal duidelijkheid komen wat er wel en niet zal kunnen met het toekomstige EPD.