Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein besluitvormingsronde B 29 juni 2009

Tijd en plaats

Op maandag 29 juni 2009 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde B plaats van 19.00-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

A-onderwerpen:

Nota Grondbeleid 2009-2013
De Nota Grondbeleid uit 2004 is aan herziening toe. Dit is nodig omdat de processen bij gebiedsontwikkeling complexer zijn geworden. Ook is het wettelijk kader veranderd door onder andere de komst van de nieuwe Wro en de daaraan gekoppelde Grexwet. Begin 2008 is de Raad geïnformeerd over de aanpak om te komen tot een nieuwe nota. In de Nota Grondbeleid 2009-2013 komen de evaluatieresultaten van de Nota Grondbeleid 2004 aan de orde. Daarnaast komen de ter beschikking staande instrumenten voor het Grondbeleid ter sprake evenals het doel en de hoofdlijnen van het Grondbeleid. De Nota geeft vooral antwoord op de vraag hoe de ruimtelijke opgave geëffectueerd gaat worden en welke (beleids- en wettelijke) instrumenten hiervoor ingezet kunnen worden. Anders dan in de Nota 2004 is het beleid c.q. de kaders meer expliciet geformuleerd. Dit om de Raad beter in staat te stellen zijn controlerende taak uit te voeren. De Raad heeft voor de structuurplanperiode tot 2020 voor inbreiding en aanvullend voor uitbreiding gekozen. Aanpassing van het Grondbeleid in strategische zin is daarom dan noodzakelijk. In de Nota wordt aandacht besteed aan de gevolgen/complicaties van deze stedelijke inbreidingsopgave. Verdere uitwerking vindt plaats in het Uitvoeringsprogramma van het structuurplan. De Raad wordt gevraagd de Nota Grondbeleid 2009-2013 vast te stellen.

Beëindigen project Westenholte IJsbaan

In een door de gemeente Zwolle op 6 november 2006 getekende overeenkomst met de Provincie Overijssel werd overeengekomen dat de gemeente op twee locaties in Westenholte (Stins en IJsbaan) woningbouw zou plegen. In 2007 werd de projectopdracht Westenholte IJsbaan vastgesteld door het College. In het najaar van 2008 werd het Stedenbouwkundig Programma van Eisen afgerond. Dit werd echter nog niet door College en Raad vastgesteld. Een aantal zaken dienden nog te worden uitgezocht. Ondertussen is gebleken dat aan het project Westenholte IJsbaan sterk kostenverhogende aspecten zijn verbonden (verwerving van Het Anker, Verplaatsing van de IJsbaan, bouwweg en afdracht aan het fonds Ruimte voor Ruimte). Op 19 mei 2009 besloot het College af te zien van woningbouw op genoemde plek. Het besluit heeft geen invloed op het woningbouwprogramma noch op de woningbouwlocatie Stins. Door niet te gaan bouwen op locatie IJsbaan wordt voorkomen dat er een grondexploitatie met een negatief resultaat wordt geopend. De provincie is akkoord met het Collegebesluit. Er moeten nog wel oplossingen gezocht worden voor de afdracht van ¤ 1.13 miljoen aan het Fonds Ruimte voor Ruimte (mogelijke belasting ander project) en het Ontmoetingscentrum Het Anker. De Raad wordt voorgesteld te besluiten de gemaakte plankosten voor het project Westenholte IJsbaan (circa ¤ 150.000) af te boeken op de Reserve Vastgoed en het project als definitief beëindigd te beschouwen.

Tussenevaluatie pilot Ideeënmakelaar

Naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de PvdA, is op 1 september 2008 de ideeënmakelaar aan de slag gegaan. Bij het beschikbaar stellen van het krediet voor de ideeënmakelaar, is afgesproken dat er na één jaar een eerste evaluatie zal plaats vinden. In de nu voorliggende beslisnota worden de resultaten van de evaluatie gepresenteerd. Hierbij is o.a. gebruik gemaakt van een onderzoek naar de tevredenheid over de dienstverlening van de ideeënmakelaar dat is uitgevoerd door bureau Bind. De conclusie is dat de ideeënmakelaar geheel tegemoet komt aan het door de raad gestelde doel. Voorgesteld wordt dan ook om de door te gaan met de tweejarige pilot periode. Over een jaar zal besloten moeten worden of en hoe de ideeënmakelaar definitief een vervolg krijgt. Dit zal worden meegenomen met de algehele evaluatie van Samen maken we de Stad eind 2009. Agendering is ondervoorbehoud van de uitkomst van de meningsvormende bespreking op het Raadsplein van 22 juni 2009.

Programma van Eisen Rodetorenbrug

De meningsvormende bespreking van dit onderwerp op het Raadsplein van 18 mei 2009 heeft geresulteerd in de conclusie dat definitieve besluitvorming nog niet kan plaats vinden. Een meerderheid van de raad had behoefte aan meer inzicht in de samenhang met de ontwikkelingen rond de binnenstad. Daarnaast waren een aantal aspecten nog niet goed inzichtelijk gemaakt. Zo waren er nog vragen over de verkeersstromen, de doorvaarhoogte, de functie van de brug, de uiterlijke verschijningsvorm en het historisch perspectief. Naar aanleiding hiervan heeft de wethouder toegezegd met een aanvullende notitie te komen. In de nagezonden notitie worden de gestelde vragen beantwoord en wordt het bredere kader in beeld gebracht. Hierbij wordt ook ingegaan op de brug over de Achtergracht. De bruggen over de stadsgrachten zijn geen doel op zich, maar maken onderdeel uit van het functioneren van de binnenstad. Zo speelt de Rodetorenbrug een cruciale rol in de ontwikkeling van Willemspoort. Het vormt een schakel in de ontwikkelingsas Willemspoort-Melkmarkt-Grote Markt. De definitieve agendering voor deze besluitvormingsronde hangt af van de uitkomst van de voorgezette meningsvormende bespreking op 22 juni 2009.

Vernieuwing schuldhulpverlening

Met het "Actieplan Schuldhulpverlening 2007-2010" heeft de gemeenteraad de uitgangspunten van de vernieuwing daarvan vastgesteld. Daarmee is tevens opdracht gegeven de nieuwe werkwijze uit te werken. In het nu voorliggende voorstel wordt de raad gevraagd in te stemmen met de mogelijkheid om aan zelfstandig wonende jongeren tot 27 jaar, zonder startkwalificatie op verzoek een uitgestelde lening ad maximaal ¤2.000,- te verstrekken. Hiermee wordt beoogd te voorkomen dat werk en/of scholing van de jongere ernstig lijdt onder de schulden. Daarnaast wordt voorgesteld de administratieve ondersteuning van de Wsnp-bewindvoering als gevolg van efficiency verbeteringen in te leveren om zo de bewindvoering meer kostendekkend te maken. Dit voorstel was rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A op 15 juni jl. Op verzoek van de fractie van het CDA is het toen van de agenda gehaald in afwachting van aanvullende schriftelijke informatie.

Voorbereidingsbesluit Schellerbergweg (tussen volkstuinlocatie Ons Genoegen en Schellerbergweg 29

Het college heeft op 25 november 2008 besloten medewerking te verlenen aan de realisatie van de volkstuinen aan de Schellerbergweg en hiertoe de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid WRO gestart. Naar aanleiding van de ter inzage legging van dit besluit zijn drie zienswijzen ontvangen. Deze liggen inclusief de reactienota van het college ter inzage voor de raadsleden. Het college heeft besloten niet tegemoet te komen aan de zienswijzen en de vrijstellingsprocedure te vervolgen. Aangezien het betreffende bestemmingsplan ouder is dan 10 jaar dient voor het verlenen van vrijstelling, nadat een verklaring van geen bezwaar van GS is ontvangen, een voorbereidingsbesluit genomen te worden. Dit voorstel was rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A op 15 juni jl. Op verzoek van de fractie van het VVD is het toen van de agenda gehaald in afwachting van duidelijkheid over de rechtmatigheid van het voorstel onder de nieuwe Wro.

Raadsopdracht Wijkanalyse Wipstrik

De wijkanalyse heeft tot doel de effecten van het tot nu toe gevoerde beleid zichtbaar te maken, te bezien waar de kansen liggen voor de toekomst en hierover het gesprek aan te gaan met de gemeenteraad, de wijkbewoners en andere partners die van belang zijn. Na een voorbereidende bijeenkomst met sleutelfiguren, is op 27 mei 2009 de gemeenteraad in gesprek geweest met de bewoners van Wipstrik. Tijdens deze bijeenkomst in het stadion van FC Zwolle, zijn twee thema´s besproken. "Wipstrik, een wijk met plek voor meerdere leefstijlen" en "Wipstrik: voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid van de openbare ruimte" Aan de hand van een aantal stellingen is over deze onderwerpen met de bewoners van gedachte gewisseld. De uitkomst van deze bespreking vormt input voor deze raadsopdracht. Na vaststelling van de raadsopdracht door de raad, gaat het college aan de slag om een wijkanalyse op te stellen. De concept-wijkanalyse wordt vervolgens besproken met de inwoners van Wipstrik. Waarna de definitieve analyse wordt besproken op het Raadsplein en tot slot door de raad vastgesteld ter uitvoering door het college.

Verordening langdurigheidstoeslag

De nieuwe landelijke wetgeving met betrekking tot de Langdurigheidstoeslag (ldt) geeft gemeenten de vrijheid op onderdelen zelf beleid vast te stellen. De Raad wordt gevraagd de Verordening Langdurigheidstoeslag Gemeente Zwolle 2009 vast te stellen, en hiermee in te stemmen met zes beslispunten. Er wordt met deze verordening aansluiting gezocht bij het gemeentelijk armoedebeleid. Daarbij wordt beoogd de ltd te zien als een (preventief) middel in het kader van de armoedebestrijding. Voorgesteld wordt de referteperiode vast te stellen op 36 maanden (i.p.v. 60 maanden). Bovendien gaat de grens van de ltd van 100% naar 115% van de WWB-norm voor algemene bestaanskosten. Mede hierdoor kan een armoedeval worden voorkomen. De kosten van de ´ltd nieuwe stijl´ kunnen vooralsnog uit het bestaande budget bijzondere bijstandsverlening en armoedebestrijding worden gefinancierd. Bij instemming met het voorstel door de Raad zal het College de verhouding tussen ltd en bijzondere bijstandsverlening voor duurzame gebruiksgoederen opnieuw vaststellen. De Verordening Langdurigheidstoeslag Gemeente Zwolle 2009 treedt na besluitvorming door de Raad en publicatie direct in werking (terugwerkend vanaf 1 januari 2009).

Verkeersmaatregelen Hessenpoort

Bij de gemeente zijn twee verzoeken binnengekomen om de verkeersveiligheidssituatie in Hessenpoort te verbeteren. Ten eerste het uitbuigen van het fietspad op de Nieuwleusenerdijk ter plaatse van de kruising van de Lingestraat. (¤ 30.000) Ten tweede het aanleggen van een fietspad in de berm van de Bentheimstraat (¤ 55.000) en een middengeleider in de rijweg van de Bentheimstraat (¤ 125.000). Het totaalbedrag van ¤ 210.000 wordt ten laste gebracht van de grondexploitatie Hessenpoort. De maatregelen zijn besproken met de ondernemersvereniging Hessenpoort en WEZO. Zij gaan akkoord met de te nemen maatregelen. Aangezien in de grondexploitatie Hessenpoort geen rekening is gehouden met het treffen van deze maatregelen is aanpassing van de grondexploitatie noodzakelijk Bij de tussentijdse rapportage MPV 2009 zullen deze kosten daarom in de MPV worden verwerkt. De Raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van een krediet van ¤ 210.000 voor de uitvoering van de verkeersmaatregelen en in de tussenrapportage MPV 2009 de grondexploitatie Hessenpoort met dit bedrag aan te passen.

Wijzigen ligplaatsenkaart voor woonschepen

Aan de bewoner van het woonschip Almelose Kanaal 185 is in 2006 een tijdelijke ligplaatsvergunning verstrekt. Bij behandeling van een bezwaarschrift ingediend door omwonenden bleek dat de ligplaats niet als zodanig is aangegeven op de ligplaatsenkaart en dat dus de vergunning onterecht is verleend. Deze is daarom vervolgens ingetrokken. De ligplaats kan in dit geval echter gelegaliseerd worden. De ligplaats is geschikt voor één woonschip, maar was niet als zodanig op de kaart vermeld omdat op dit adres een schip lag dat in gebruik was als kantoorruimte. Door het wijzigen van de ligplaatsenkaart die behoort bij de ligplaatsenverordening bestaat de mogelijkheid een ligplaatsvergunning te verlenen. Het voornemen tot wijziging van de ligplaatsenkaart heeft vanaf 26 maart 2009 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode geen zienswijzen ingediend. De Raad wordt voorgesteld in te stemmen met het wijzigen van de ligplaatsenkaart voor woonschepen ten behoeve van een woonschip op het adres Almelose Kanaal 185.

B-onderwerp: Perspectiefnota

Perspectiefnota behandeling 2e termijn en besluitvorming Op 8 juni 2009 heeft de 1e termijn van de behandeling van de Perspectiefnota 2010 - 2013 plaatsgevonden. In de vergadering van 29 juni 2009 staat de 2e termijn en de besluitvorming geagendeerd. Inmiddels zijn ook alle nagekomen vragen beantwoord. Er was een mogelijkheid voor fracties om vóór 24 juni moties en amendementen in te dienen. De gebundelde moties en amendementen zijn door de raadsgriffie aan de raadsfracties verzonden.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 18-06-2009 tot 29-06-2009