Gemeente Valkenswaard

vijver Dragonder

Inloopavond vijver Dragonder

Op maandag 29 juni organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst voor omwonenden en eventuele andere belangstellenden over de inrichting van het gebied rondom de vijver aan de Dragonder op industrieterrein De Schaapsloop 2.

De inloopavond vindt plaats tussen 17.30 en 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard. Het voordeel van een inloopbijeenkomst is dat belangstellenden kunnen binnenlopen op een tijdstip dat hen het beste schikt. Tijdens de bijeenkomst zijn medewerkers van de gemeente en de betrokken landschapsarchitect aanwezig om toelichting te geven op het ontwerp voor de inrichting en op de planning voor de uitvoering van het werk. Er is ook gelegenheid om vragen en suggesties naar voren te brengen.

Ecologische inrichting gebied
Het college van burgemeester en wethouders besloot afgelopen najaar om de door zandwinning ontstane vijver aan de Dragonder ecologisch in te richten. Het ontwerp voor de inrichting van de vijver en het gebied er omheen is gereed en de gemeente wil graag de omwonenden hierover informeren en over de planning van de uitvoering van de werkzaamheden. Uitgangspunten voor het ontwerp waren het voorkomen van - in dit geval
- ongewenste recreatievormen in de vorm van zwemmen en vissen. Daarbij krijgt het gebied een meerwaarde voor de directe omgeving door het als het ware "terug te geven" aan de natuur. Door het "natuurlijke" pad tussen de achterzijde van de industriepercelen en de vijver te handhaven, kan er ook door wandelaars genoten worden van dit stukje natuur. Tevens heeft het college besloten om een voetgangers-/fietsersbrug over de plas, en dus over een mooi stukje natuur, aan te brengen. Het is de bedoeling dat de brug een extra aantrekkelijk punt gaat vormen in het fietsknooppuntennetwerk en zorgt voor een extra stimulans van recreatie richting de Leenderbossen. De brug wordt ontsloten op de Zeelberg tussen huisnummer 80 en 78. Vanaf de Zeelberg zal de huidige weg doorgezet worden tot de poort bij huisnummer 78. Daarna gaat hij over in een voet-/fietspad tot aan de Dragonder. Tevens komt er tussen de brug en het Oud Spoor een "stopplek".

Planning uitvoering werkzaamheden
De gemeente wil in augustus aanstaande starten met de werkzaamheden. Het betreft dan het grondwerk rondom de vijver, de aanleg van paden met voet-/fietssluizen en het plaatsen van het voet-/fietsbruggetje. De beplanting volgt hierna in november/december zodat het project voor Kerstmis is afgerond.

Meer informatie
De direct omwonenden van de vijver en de aangrenzende bedrijven zijn per brief uitgenodigd voor de inloopbijeenkomst. Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij mevrouw A. de Vries van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Zij is bereikbaar via nummer (040) 2083699.