Stadsdeel Amsterdam Centrum


Waterlooplein verrijkt met verse waren

29 juni 2009

Het Waterlooplein is al sinds mensenheugenis het walhalla voor liefhebbers van hippe kleding, sieraden, curiosa en tweedehands spulletjes. Wat echter ontbrak waren kramen met verse dagwaren. Sinds kort is daar gelukkig verandering in gekomen: eindelijk staat er een heuse 'food rij' op het Waterlooplein.

Al enige tijd kunt u op het Waterlooplein ook terecht voor 'gewone' marktwaren als vis, noten en kaas. De food rij is klein begonnen, maar inmiddels begint de buurt de kramen te ontdekken. Dagelijks komen bezoekers van de Hogeschool voor de Kunsten, omliggende kantoren en het stadhuis een gezonde snack voor onderweg halen. Ook steeds meer bewoners halen een deel van hun dagelijkse boodschappen tegenwoordig bij de food rij op het Waterlooplein.

Proef
De food rij past in de ontwikkeling van het Waterlooplein van toeristenmarkt naar een markt die er ook voor de buurt is. Op deze manier wordt ingespeeld op de vraag naar kwaliteitsproducten bij bewoners uit de buurt. De food rij is begonnen als een proef van een jaar. In het najaar zal deze worden geëvalueerd en wordt bekeken of en hoe de food rij verder gaat.

Dennis Bastiani, eigenaar van notenkraam The Nuthouse, hoopt van wel: "Je merkt heel duidelijk dat er vraag naar is, een stukje voeding op het Waterlooplein. Vakkennis en specialisten vind je niet in een anonieme grote supermarkt, maar wel hier op de markt. Mensen weten dat." Met zijn heerlijk geurende notenkraam staat hij hier van dinsdag tot en met zaterdag. "Wij bakken onze noten ter plekke, verser dan vers. De mensen kunnen ze warm meekrijgen."

Zijn collega's Mirjam en Marc van viskraam Zeevishandel De Graaf Roos en Zn., afkomstig uit Spakenburg, zeggen min of meer hetzelfde: "Onze vis is elke dag vers. Hier koop je kwaliteit. En zo'n groot aanbod als bij ons vind je niet overal." De kraam bevat inderdaad tientallen soorten vissen in alle soorten en maten. Rauw of gefrituurd, in stukjes of hele exemplaren.

Naast diverse soorten belegde broodjes en wraps vind je hier ook complete ovenschotels met vis en groenten, die je alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. "En heb je onze visfriet al geprobeerd? Kinderen zijn er dól op!" De viskraam staat op woensdag en vrijdag in de food rij. Verder staat hier regelmatig een kraam met versgeperste sapjes, hotdogs en gepofte aardappels en, zo nu en dan, Elza's Fromagerie met verse boerenkazen.

Enthousiaste reacties
Binnenkort wordt de food rij waarschijnlijk uitgebreid met een poelier en, na de vakantieperiode, een bloemenstal. De food rij voorziet duidelijk in een behoefte, gezien de enthousiaste reacties aan de kramen. Maar nog lang niet iedereen weet dat de food rij er is. De ondernemers van de food rij op het Waterlooplein nodigen u dan ook van harte uit zelf eens te komen kijken - én proeven. U vindt de kramen tegenover de pinautomaten van de ING-bank.