IFAW


IJsland: stop de slachting van bedreigde walvissen
29 juni 2009

Terwijl de IJslandse walvisvaarders uitvaren om hun harpoenen in 150 bedreigde vinvissen te jagen, roept het IFAW (International Fund for Animal Welfare) de overheid van IJsland op om deze wrede en onnodige jacht op zeereuzen af te blazen.

Het IFAW is tegen de walvisjacht omdat het zeer wreed is, er is namelijk geen humane manier om een walvis te doden. Onderzoek wijst uit dat walvissen die worden beschoten met harpoenen zeker nog een half uur lijden alvorens te sterven.

Enquetes en onafhankelijk economisch onderzoek in IJsland laat zien dat er bijna geen vraag is naar walvisvlees, in tegenstelling tot het walvistoerisme, dat financieel zeer lucratief is en een van de grootste toeristen trekpleister svan het land is.

"Een land dat last heeft van de wereldwijde recessie, kan zich niet veroorloven om activiteiten te ontplooien die hun internationale reputatie en hun bedrijfsbelangen kunnen schaden", volgens Rikkert Reijnen van het IFAW.

"Er is geen geldig argument voor de walvisjacht - het is wreed, onnodig en niet duurzaam. Voor IJsland is het onlogisch om een beleid te volgen waar bijna geen markt voor is. De meest positieve stap, waar IJslanders en walvissen van profiteren, zou zijn dat de regering van IJsland besluit te stoppen met de walvisjacht en in plaats daarvan het waardevolle toerisme steunt".

"Walvistoerisme genereert bijna 5 miljoen Euro per jaar voor de kustgemeenten in IJsland - het is een humaan, duurzaam en winstgevend alternatief voor de jacht" aldus Reijnen.

Het quota van het aantal te vangen walvissen werd eerder dit jaar vastgesteld door oud minister van Visserij en Agricultuur, Einar K Gudfinnsson. Maar liefst 150 bedreigde vinvissen en 100 dwergvinvissen mogen per jaar voor de komende 5 jaar gevangen worden. De nieuwe minister, Steingrimur J Sigfusson, kondigde later aan dat deze vangstquota nog een jaar gelden, ondanks dat er binnen IJsland geen vraag is naar vinvissen en bijna geen vraag naar dwergvissen.

De slachting van de vinvissen begon vorige maand, toen tegelijkertijd afgevaardigden van het IFAW en andere dierenwelzijnorganisatie een protestactie hielden bij de IJslandse ambassade in Londen en tijdens een ontmoeting met de IJslandse ambassadeur hun bezorgdheid uitten.