Berk Accountants en Belastingadviseurs

29-06-2009
Omzet Berk met ruim 9% gestegen
Berk heeft over 2008 een omzet behaald van EUR 90,5 miljoen, een stijging van ruim 9% ten opzichte van de omzet in 2007: EUR 82,7 miljoen. De omzetstijging komt voornamelijk voort uit autonome groei.

De honorariumomzet van EUR 90,5 miljoen is behaald door de Berk-organisatie, bestaande uit Berk N.V. en de ondernemingen die deel uitmaken van het Nederlandse netwerk. De omzetgroei is voornamelijk autonoom en vooral afkomstig uit de controleopdrachten, de fiscale adviespraktijk en de specialismen van Berk. Daarnaast is EUR 1 miljoen afkomstig van verwervingen in 2008.

De in de voorgaande jaren gedane investeringen in de kwaliteit van de dienstverlening beginnen hun vruchten af te werpen. Hierdoor is, ondanks de beginnende recessie, in 2008 ook een uitstekend resultaat behaald.

Personeel

Het personeelsbestand bleef met 850 medewerkers vrijwel gelijk ten opzichte van 2007. Evenals in 2007 was sprake van een hoog personeelsverloop, dat mede het gevolg is van het streven naar een kwalitatieve verbetering van het personeelsbestand. De kwaliteitsslag en verbeterde efficiency resulteerden in een stijging van de omzet per medewerker van EUR 98.000 naar EUR 108.000.

Het werven en behouden van goed personeel is één van de belangrijkste succesfactoren voor Berk. In de loop van 2008 zijn in dit kader een aantal maatregelen genomen waaronder de invoering van een selectie-assessment voor alle nieuwe medewerkers, invoering van een mentoringsysteem en verbeteringen in de opleiding en begeleiding van medewerkers. Berk verwacht dat de resultaten daarvan in 2009 zichtbaar worden.

Verwachtingen 2009

In het huidige economische klimaat zal het voor Berk niet mogelijk zijn autonome groei te realiseren die vergelijkbaar is met de afgelopen jaren. Een aantal klanten wordt zwaar getroffen door de economische crisis en zal minder diensten afnemen. Daarnaast is sprake van een verhevigde concurrentie met andere aanbieders. Per saldo verwacht Berk in 2009 een bescheiden autonome omzetgroei te kunnen realiseren en de personele bezetting in stand te kunnen houden.

Berk heeft 18 vestigingen en 850 medewerkers en ondersteunt middelgrote en kleinere ondernemingen. Ook is Berk actief in de overheidssector. Met de sponsoring van de leerstoel Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht op Nyenrode Business Universiteit, kan Berk nog beter inspelen op de specifieke vraagstukken binnen het familiebedrijf. Berk is onafhankelijk lid van het internationale samenwerkingsverband Baker Tilly International, dat de nummer 8-positie bekleedt op de wereldwijde ranglijst van accountants- en belastingadvieskantoren.

De jaarrekening is nog niet door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Berk N.V. vastgesteld. Om die reden heeft de accountant van Berk de accountantsverklaring nog niet vrijgegeven voor publicatie. Op formele gronden dient Berk derhalve de lezer van dit persbericht erop te wijzen dat de in dit persbericht opgenomen cijfers nog niet zijn gecontroleerd.


---