Gemeente Montferland

Convenant

Vandaag hebben Arjan ter Bogt, directeur van de woningstichting Bergh, Jan Peters directeur van Laris Wonen en diensten en wethouder Ted Kok het woonconvenant 2009 -2015 ondertekend. In het woonconvenant staan afspraken over samenwerking om de woonopgave voor de periode 2009- 2015 in te vullen.

De visie van de gemeente en de corporaties over wonen vormen de uitgangspunten voor het beleid de komende jaren. Binnen het wonen is er steeds meer afstemming nodig met andere beleidsterreinen, zoals ruimtelijke ordening, milieu, welzijn/zorg en veiligheid/leefbaarheid. Integraal beleid is nodig en dat is bij uitstek een gemeentelijke taak. De gemeente Montferland en de corporaties hechten sterk aan een duurzame samenwerking en stellen de prestatieafspraken vast op themas die zij samen het meest van belang achten voor de periode 2009 2015.

De gemeente ziet de corporaties in de gemeente Montferland als ter zake kundige partijen waarmee aan de gezamenlijke woonvisie inhoud kan worden gegeven. We hebben de corporaties nodig om de ambitie van het gemeentebestuur te verwezenlijken aldus Ted Kok. De corporaties tonen vanuit hun doelstellingen naast een bedrijfsmatige opstelling ook een grote maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de kwetsbare groepen in de maatschappij. Hierbij erkent Montferland dat ook bij woningcorporaties een professionele en bedrijfsmatige opstelling nodig is. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld commerciële activiteiten noodzakelijk zijn om met de opbrengsten daarvan de kosten van maatschappelijk gewenste of noodzakelijke projecten te kunnen dekken.

Ter Bogt en Peters geven aan dat het duidelijk moet zijn wat de woonopgave is, welk beleid de gemeente voor ogen staat, welke inspanningen de gemeente zelf zal verrichten en welk aandeel van de corporaties en anderen wordt verwacht. Alle prestatieafspraken samen vormen het woonconvenant. Hierin wordt helder wat partijen van elkaar verwachten en waarop ze elkaar mogen aanspreken. Bij het vaststellen van de themas spelen de maatregelen die in de woonvisie benoemd zijn een leidende rol.

Uit de woonvisie zijn de volgende themas benoemd waar partijen afspraken over willen maken:


- Prioriteitsgroepen;

- Nieuwbouw, renovatie en herstructurering;
- Bevorderen van wonen en zorg op maat;

- Leefbaarheid.