Gemeente Montferland

Werkmarkt

De Orangerie in Ruurlo was op dinsdag 23 juni het decor voor duurzaamheid in de Achterhoek. Gemeente Berkelland organiseerde hier, in samenwerking met de andere partijen uit het Aanvalsplan de Werkmarkt met als thema Vraag en aanbod samen voor de Green Deal. Het Achterhoekse bedrijfsleven en de overheid presenteerden in ruim vijftig stands hun aanbod en vraag op het gebied van duurzaamheid en innovatie voor een enthousiast publiek.

Hein Bloemen, burgemeester van gastgemeente Berkelland, opende de bijeenkomst voor een publiek van 250 personen. Centraal uitgangspunt van de Werkmarkt was het bieden van de mogelijkheid om optimaal te netwerken en vraag en aanbod op het gebied van duurzame producten en processen samen te brengen.
Na het welkomstwoord van Bloemen gaf Regiovoorzitter Herman Kaiser een toelichting op het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders. Het Aanvalsplan is het resultaat van de Werkfabriek in Ulft afgelopen februari met als doel te economische crisis het hoofd te bieden. Tempo maken, nadruk op duurzaamheid en een intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en gemeenten in de Achterhoek zijn de kenmerken van het Aanvalsplan. Kaiser noemde de Achterhoek een regionale voorloper als het gaat om de aanpak van de crisis en het tegelijkertijd komen tot een duurzame, groene economie. Tenslotte werd een speciaal themanummer van het Achterhoek Magazine over duurzaamheid en innovatie uitgereikt aan Hans Alberse, programmateamvoorzitter Duurzame economie.

In een zonnige ambiance stonden op buitenterrein van de Orangerie vijftig stands waar Achterhoekse ondernemers en overheden elkaar vonden. Allerlei duurzame producten waren aanwezig, zoals aardgasautos, elektrische fietsen, stoplichten op ledverlichting en duurzaam straatmeubilair. Bezoekers van de markt konden het aanbod inventariseren en uiteraard ook vragen stellen aan de standhouders. Binnen in de Orangerie draaide een zogenaamde inspiratiecaroussel van presentaties. Wonion verzorgde hier een drukbezochte presentatie over hun vernieuwde procesaanpak, die o.a. is gebruikt voor het project Biezenakker/Huttenzuid, die vandaag (25 juni) de Groene Schopprijs heeft gekregen. Gemeente Doetinchem gaf informatie over het inkoopbeleid van gemeenten en de Regiovoorzitter hield een spreekuur voor ondernemers: Hoe vindt u dat het gaat?. Namens de klimaatcoördinatoren van de Achterhoekse gemeenten gaf Reinder Boon een workshop over de transitie naar alternatieve brandstof.

Een korte inventarisatie na afloop leverde veel tevreden reacties op. Het netwerken bleek in een grote behoefte te voorzien. Ook de notie dat de Achterhoek nog veel sterker kan worden als bedrijfsleven en overheid samen blijven innoveren, was sterk aanwezig.