Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Memorandum verkeer paarden binnen Benelux verbeterd

Nieuwsbericht | 29-06-2009

De veterinaire autoriteiten van België, Luxemburg en Nederland hebben het memorandum uit 2007 voor handel in paardachtigen vernieuwd. De afspraken die het verkeer van paarden in bepaalde gevallen binnen de Benelux makkelijker maken, zijn nu duidelijker vastgelegd.

Dankzij het memorandum is het binnen de Benelux niet meer nodig om alle paarden 48 uur voor vervoer te inspecteren. Fok- en gebruikspaarden zijn daarnaast ook vrijgesteld van een gezondheidscertificaat. Wel moeten ze over een paspoort beschikken. Voor slachtpaarden veranderde er niets, zij moeten bij elke verplaatsing naar een ander Beneluxland worden geïnspecteerd vóór vertrek en ze moeten een identificatiedocument en een gezondheidscertificaat hebben.

De werking van het memorandum is geëvalueerd. In de praktijk bleek het op onderdelen niet duidelijk. Daarom treedt er per 1 juli 2009 een nieuwe versie van het memorandum in werking. Daarin zijn de categorieën paardachtigen en de doelen van het transport die in aanmerking komen voor de vrijstellingen beter omschreven. Ook zijn verwijzingen naar Europese regelgeving geactualiseerd.

De vrijstellingen gelden voor geregistreerde paardachtigen (stamboekpaarden) en voor als fok- en gebruiksdieren gehouden paardachtigen. Voor deze categorieën paarden gelden de vrijstellingen alleen als het vervoer plaatsvindt voor:

* het berijden of geleiden voor sportieve of recreatieve doeleinden;
* deelname aan culturele manifestaties;

* tijdelijk weiden of voor werkzaamheden;
* vervoer naar een dierenkliniek.

Meer informatie


* Memorandum van overeenstemming betreffende het verkeer en de handel in paardachtigen

Meisje haalt haar paard van stal om te gaan rijden (foto: AOC-raad).